Guvernul din Hong Kong îngheaţă activele magnatului anti-comunist Jimmy Lai

Magnatul de presă Jimmy Lai din Hong Kong, 3 decembrie 2014
Magnatul de presă Jimmy Lai din Hong Kong, 3 decembrie 2014 (Johannes Eisele/AFP/Getty Images)

Autorităţile din Hong Kong au îngheţat, vineri, activele magnatului media Jimmy Lai - încarcerat -, inclusiv toate acţiunile companiei sale, Next Digital.

Este prima dată când o firmă listată la bursa din Hong Kong devine vizată de legile de aşa-zisă "securitate naţională", pe care regimul comunist de la Beijing le-a impus oraşului.

Tot printre activele vizate s-au numărat şi conturile bancare locale ale celor trei companii deţinute de Lai, unul dintre cei mai vocali critici ai campaniei Partidului Comunist Chinez de subminare a democraţiei din Hong Kong.

Citiți și Hong Kong: Reporter Epoch Times bătut cu o bâtă de baseball în blocul în care locuieşte

Secretarul pentru securitate din Hong Kong, John Lee, a declarat, vineri, după închiderea pieţei financiare, că a emis notificări „în scris cerând îngheţarea tuturor acţiunilor Next Digital Limited deţinute de (Jimmy) Lai Chee-ying şi proprietatea acestuia din conturile bancare locale la trei companii deţinute de el”.

Jimmy Lai deţine publicaţia Apple Daily, care, împreună cu Epoch Times ediţia Hong Kong sunt cele mai cunoscute ziare pro-democraţie din oraş.

Lai a fost condamnat la 14 luni de închisoare pentru participarea la adunări neautorizate în timpul protestelor pro-democraţie din 2019.

El se confruntă cu trei acuzaţii în temeiul unei noi legi de aşa-zisă "securitate naţională", fiind acuzat inclusiv de colaborare cu "forţe externe".

Citiți și Ungaria se opune unei rezoluţii a miniştrilor de Externe ai UE de condamnare a imixtiunii Chinei în Hong Kong

Legea securităţii condamnă delicte vag definite precum subversiunea, sediţia, coluziunea cu forţe străine şi secesiunea, cu pedepse mari, inclusiv cu posibila detenţie pe viaţă.

Decizia autorităţilor de a utiliza pentru prima dată puterile legii pentru a viza o companie cotată la bursa din Hong Kong ar putea avea repercusiuni asupra încrederii investitorilor.

Au existat tendinţe ca fuga de capital de când legea, considerată instrumentul prin care Partidul Comunist Chinez îngroapă democraţia în oraş, a fost impusă în iunie anul trecut unor ţări străine, inclusiv Canada, potrivit agenţiilor guvernamentale, bancherilor şi avocaţilor.

Citiți și Atacatori înarmaţi cu baroase vandalizează tipografia publicaţiei Epoch Times din Hong Kong

Beijingul a declarat că a impus legea fostei colonii britanice pentru restabilirea ordinii după luni de proteste pro-democraţie şi anticomuniste, în 2019.

Directorul executiv al Next Digital, Cheung Kim-hung, a declarat pentru Apple Daily că activele îngheţate ale lui Lai nu au nicio legătură cu conturile bancare ale Next Digital şi că operaţiunile şi finanţele companiei nu vor fi afectate.

Angajaţii firmei au promis că vor continua să-şi „facă datoria şi să raporteze în continuare”, într-o declaraţie postată pe pagina de Facebook a sindicatului Next Digital.

Lai este acţionarul majoritar al companiei Next Digital şi deţine 71,26% din acţiuni, în valoare de aproximativ 350 milioane HKUSD (45 milioane USD).

Citiți și Beijingul impune ca parlamentarii din Hong Kong să fie aprobaţi de Ministerul Securităţii Statului

Valoarea celorlalte active „imobiliare” îngheţate de autorităţi nu a fost imediat clară.

Next Digital deţine Apple Daily, cel mai influent ziar pro-democraţie din Hong Kong, care a criticat constant campania de erodare a libertăţilor locuitorilor oraşului, dusă de guvernul-marionetă din Hong Kong şi China comunistă.

Oficiali de rang înalt din Hong Kong au mustrat recent Apple Daily cu privire la caracterul critic al ştirilor pe care le transmite şi au ameninţat că vor vota o lege care să reglementeze „ştirile false”.

Criticii spun că toate acestea fac parte dintr-un plan de represiune continuă asupra presei oraşului.

Ediţia taiwaneză a Apple Daily a declarat, vineri, că va înceta să-şi publice versiunea tipărită, acuzând scăderea veniturilor din publicitate şi mediul politic ostil din Hong Kong la adresa ziarului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe