Beijingul impune ca parlamentarii din Hong Kong să fie aprobaţi de Ministerul Securităţii Statului

Democraţia din Hong Kong a fost efectiv distrusă
Protestatar anti-comunist reţinut de poliţia anti revoltă din Hong Kong - 1 iulie 2020
Protestatar anti-comunist reţinut de poliţia anti revoltă din Hong Kong - 1 iulie 2020 (Dale de la Rey/AFP via Getty Images)

Partidul Comunist Chinez şi-a consolidat controlul asupra alegerilor parlamentare din Hong Kong, marţi, aprobând reguli care vor interzice în mod eficient candidatura politicienilor pro-democraţie la funcţii publice.

Conform noului cod electoral, orice candidat va trebui să solicite aprobarea unui Consiliu de Control supravegheat de Beijing pentru a candida în alegeri. Consiliul va colabora cu Ministerul Securităţii Statului din China pentru a identifica potenţialii candidaţi şi a stabili dacă aceştia sunt suficient de „patrioţi” pentru funcţii publice.

Oficialii chinezi au clarificat că „patriotismul” în acest context este definit de devotamentul faţă de Partidul Comunist Chinez.

"Când vorbim despre patriotism, nu vorbim despre termenul de a iubi o China culturală sau istorică, ci mai degrabă de a iubi Republica Populară Chineză existentă în prezent, aflată sub conducerea Partidului Comunist Chinez", a declarat Song Ru'an, comisar adjunct la Ministerul Afacerilor Externe pentru Hong Kong, săptămâna trecută, potrivit CNN.

Noile legi extind, de asemenea, numărul locurilor în parlamentul din Hong Kong de la 70 la 90, reducând în acelaşi timp semnificativ raportul de locuri alese public. Publicului i se va permite să aleagă doar 20 de membri; alţi 30 vor fi aleşi de grupurile comerciale şi industriale pro-Beijing, iar 40 vor fi aleşi de un „Comitet Electoral” dominat de Beijing.

Modificările electorale au fost aprobate în unanimitate de Comitetul Permanent al Congresului Naţional al Poporului, un organ formal aflat sub controlul total al Partidului Comunist.

Noile norme vor intra în vigoare ca parte a represiunii continue a Chinei asupra autonomiei relative şi a libertăţilor individuale din Hong Kong. Suprimarea violentă, de către regimul comunist chinez, a drepturilor de exprimare - sub masca legii aşa-zisei „securităţi naţionale” - a determinat proteste pe scară largă în 2019.

„Toţi candidaţii la alegerile pentru Consiliul Legislativ din Hong Kong trebuie acum să fie verificaţi de Biroul de Securitate Naţională”, a postat Nathan Law, activist pentru democraţie din Hong Kong, refugiat în Londra, pe Twitter. "Nu va mai exista voce de opoziţie în Consiliu în continuare. Libertăţile din Hong Kong sunt distruse, acum sunt şi alegerile".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe