Lituania susţine că diplomaţi chinezi au interferat cu un protest pro-Hong Kong

(Getty Images)

Lituania a declarat, luni, că a depus un protest oficial la ambasada Chinei, după ce unii dintre diplomaţii săi s-au implicat în perturbarea unei manifestaţii pro-Hong Kong în capitala Vilnius, la sfârşitul lunii august.

Ministerul de Externe al Lituaniei a declarat într-un comunicat că diplomaţii chinezi au acţionat „încălcând ordinea publică” la evenimentul din 23 august, care a fost organizat pentru a demonstra solidaritatea cu protestatarii anti-Beijing din Hong Kong.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat pentru Reuters că doi cetăţeni chinezi au fost reţinuţi şi amendaţi cu 15 euro (17 USD) fiecare, după ce au agitat grupuri de contra-manifestanţi pro-Beijing care fluturau steaguri chineze.

"Avem informaţii conform cărora unii diplomaţi (chinezi) erau mai activi decât ar trebui, iar acest lucru nu este acceptabil", a declarat reporterilor ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, fără să dea detalii suplimentare sau să îi numească pe cei doi.

Personalul ambasadelor chineze din toată lumea se simte obligat să interfereze cu manifestaţiile care nu convin regimului comunist de la Beijing. Deseori, ambasadele chineze organizează contramanifestaţii care pot deveni violente, pentru a contracara protestele împotriva Partidului Comunist care se ţin în ţările democratice.

În România, personalul ambasadei Chinei a interferat constant, începând cu anul 2001, încercând să blocheze protestele tibetane sau ale practicanţilor Falun Gong, ţinute în faţa ambasadei pentru a comemora crimele comise de Partidul Comunist în timpul persecuţiei populaţiei tibetane sau a practicanţilor Falun Gong în China.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea ambasadei chineze cu privire la incidentele din Vilnius.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe