Hong Kong: Parlamentarii pro-democraţie îşi depun demisiile în masă după ce Beijing-ul "descalifică" patru deputaţi

Parlamentari pro-democraţie din Hong Kong la o conferinţă de presă pe 11 noiembrie 2020 (Song Bilung/The Epoch Times)
Frank Fang
12.11.2020

Toţi cei 19 parlamentari pro-democraţie ai opoziţiei din Parlamentul din Hong Kong au declarat că vor demisiona în masă după ce guvernul local i-a descalificat pe patru dintre ei, ca urmare a unei rezoluţii adoptate de regimul comunist de la Beijing.

„Hotărârea guvernului central [chinez] reflectă pur şi simplu că ei [Beijing] au renunţat în totalitate la sistemul „o ţară, două sisteme” în Hong Kong”, a declarat Wu Chi-wai, preşedintele Partidului Democrat, într-un comunicat oferit la o conferinţă de presă ţinută împreună cu alţi parlamentari pro-democraţie pe 11 noiembrie.

Potrivit lui Chi-wai, parlamentarii îşi vor depune joi cererile de demisie preşedintelui Consiliului Legislativ (LegCo) - cum este cunoscut parlamentul regiunii speciale Hong Kong.

Fosta colonie britanică are un legislativ - parlament - unicameral, care este parţial ales pe circumscripţii geografice. De când teritoriul a revenit sub controlul Chinei în 1997, majoritatea camerei a fost controlată de comuniştii de la Beijing.

Comitetul permanent al aşa-zisului parlament al Chinei, Congresul Naţional al Poporului, a adoptat miercuri o rezoluţie prin care se cere ca parlamentarii din Hong Kong să fie descalificaţi dacă promovează sau susţin independenţa oraşului, refuză să recunoască suveranitatea Chinei asupra Hong Kong-ului, complotează cu forţe externe pentru a interfera cu chestiunile din Hong Kong sau dacă vor comite acte care ameninţă securitatea naţională, potrivit presei de stat chineze Xinhua.

La scurt timp după articolul din Xinhua, guvernul-marionetă din Hong Kong a anunţat că patru parlamentari pro-democraţie vor fi descalificaţi: Alvin Yeung, Dennis Kwok şi Kwok Ka-ki din Partidul Civic local şi Kenneth Leung.

Wu a numit demersul Beijingului „nemilos” şi a spus că descalificările au fost făcute fără niciun temei legal.

„Conform Legii fundamentale [Constituţia regiunii administrative, n.r.], există o separare a puterilor. Dar astăzi, decizia luată de guvernul central implică pur şi simplu faptul că separarea puterilor va fi desfiinţată şi toată puterea va fi centralizată la şeful executivului [şeful guvernului din Hong Kong], care este o marionetă a guvernului central”, a mai arătat Wu.

El a adăugat: „Deşi ne confruntăm cu acest moment foarte dificil, nu vom renunţa. Vom continua să luptăm pentru democraţie”.

Hotărârea comuniştilor de la Beijing se aplică viitorilor parlamentari şi candidaţilor la parlamentare. Îi include pe cei cărora li s-a interzis să candideze la alegerile LegCo iniţial programate pentru septembrie, dar care au fost amânate de guvern până anul viitor, invocând preocupările legate de pandemia virusului Wuhan.

Cei patru parlamentari descalificaţi de Beijing se numără printre cei 12 candidaţi din opoziţie cărora li s-a interzis să candideze în septembrie.

Beijingul a declarat că a adoptat rezoluţia ca răspuns la cererea şefului guvernului din Hong Kong, Carrie Lam, considerată o marionetă a regimului comunist.

Lam a susţinut, miercuri, o conferinţă de presă, în cadrul căreia a explicat că a făcut cererea deoarece parlamentarii care au fost descalificaţi să candideze şi nu sunt eligibili nu ar trebui să rămână în parlament.

Întrebată de reporteri dacă parlamentul va deveni o maşină de vot a comuniştilor în momentul în care toţi cei 19 parlamentari din tabăra pro-democraţie demisionează, Lam a negat perspectiva.

Ea a adăugat că „nu este nimic ruşinos” dacă nu există parlamentari de opoziţie în Parlament şi că va fi „mai entuziasmată când proiectele de lege sunt adoptate mai eficient”.

Un articol publicat la mai puţin de o oră după ce parlamentarii pro-democraţie şi-au anunţat demisiile, publicaţia chineză Global Times, deţinută de Partidul Comunist Chinez, a susţinut că cei patru parlamentari demişi au fost descalificaţi pentru „colaboraţionism cu forţe străine”.

Global Times a citat drept dovadă călătoria lui Yeung în Statele Unite în august 2019, când a pledat pentru cele cinci cereri ale protestatarilor din Hong Kong, inclusiv pentru vot universal în alegerile oraşului, precum şi o anchetă cu privire la presupuse abuzuri comise de poliţie împotriva protestatarilor.

"Aceasta este o zi întunecată pentru democraţia din Hong Kong", a declarat Benedict Rogers, director executiv al ONG-ului britanic Hong Kong Watch, într-un comunicat.

„Va transforma legislativul din Hong Kong într-o maşină de vot formată din marionetele Beijing-ului, ceva complet nereprezentativ pentru oamenii din Hong Kong”, a adăugat Rogers.

El a prezis că Beijingul îşi va extinde controlul asupra sistemului judiciar al oraşului. „Acest lucru va avea ramificaţii semnificative pentru statul de drept”, a declarat el.

De asemenea, grupul de lobby HKDC din Washington a emis o declaraţie, solicitând guvernului SUA să ia măsuri, inclusiv sancţiuni împotriva oficialilor din Hong Kong şi chinezi, după ce China comunistă şi şeful guvernului, Carrie Lam, „au pronunţat o condamnare la moarte pentru ceea ce rămâne din sistemul politic din Hong Kong”.

„PCC (Partidul Comunist Chinez) ar putea vedea o oportunitate - mai ales că SUA sunt ocupate cu alegerile recente - de a testa cum procedează statele lumii în ceea ce priveşte apărarea Hong Kong-ului”, a menţionat HKDC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor