Arestări în Hong Kong de 1 octombrie. SUA protestează
focus
alte articole
Departamentul de Stat al SUA a condamnat ultimele arestări în masă efectuate de guvernul marionetă din Hong Kong după ce poliţia locală a împrăştiat protestele pe 1 octombrie, dată care marchează 71 de ani de la preluarea controlului asupra Chinei de către Partidul Comunist.
„Suntem indignaţi de arestarea arbitrară efectuată de guvernul din Hong Kong a peste 80 de persoane la 1 octombrie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, într-o declaraţie publicată pe 3 octombrie.
Ea a adăugat: „Prin înăbuşirea opiniei publice paşnice, guvernul din Hong Kong îşi arată din nou complicitatea cu eviscerarea, de către Partidul Comunist Chinez, a autonomiei şi libertăţilor poporului său din Hong Kong”.
Joi, protestatarii anti-comunişti au sfidat interdicţia poliţiei şi au ieşit în stradă pentru a-şi exprima cererile de restabilire a libertăţilor civile, inclusiv pentru alegeri universale, precum şi opoziţia faţă de impunerea de către Beijing a unei legi de aşa-zisă securitate naţională, care pedepseşte infracţiuni vag definite, precum secesiunea, cu o pedeapsă maximă de închisoare pe viaţă.
Poliţia din Hong Kong a declarat într-un comunicat emis joi seara că cel puţin 86 de persoane au fost arestate în tot oraşul, sub acuzaţii precum participarea la „adunări neautorizate”, „posesiune de arme ofensive” şi altele. Printre aceste arestări se numărau patru consilieri locali. Toţi au fost eliberaţi pe cauţiune.
Mozam Chan, unul dintre cei patru arestaţi, a declarat pe pagina sa de Facebook că trecea printr-o zonă din cartierul Causeway Bay după ce luase masa şi era pe punctul de a vizita o rudă a unei persoane arestate într-o altă zonă a oraşului. Dar a avut neplăcerea ca o patrulă de poliţie să se apropie de el şi să-l oprească. L-au percheziţionat şi l-au acuzat de participare la o „adunare neautorizată”.
Un alt consilier raional, Fergus Leung, şi-a împărtăşit opinia despre „Ziua Naţională” a Chinei pe contul său de Facebook cu doar câteva ore înainte de arestarea sa. El a scris că opresiunea Beijingului împotriva oraşului Hong Kong a fost continuă în ultimii 23 de ani şi că „nu va sărbători niciodată un regim autoritar ale cărui mâini sunt pătate de sângele celor din Hong Kong”.
Hong Kong, o fostă colonie britanică, a ajuns sub controlul regimului comunist în 1997, Beijingul promiţând să păstreze autonomia şi libertăţile oraşului timp de 50 de ani, sub modelul „o ţară, două sisteme”. Cu toate acestea, criticii internaţionali sunt de părere că aşa-zisa lege de securitate naţională, impusă de Congresul Naţional al Poporului - un organism controlat de liderii comunişti - a pecetluit sfârşitul autonomiei centrului financiar al Asiei de sud-est.
Hong Kong a fost zguduit de proteste masive împotriva Beijingului, în a doua parte a anului 2019, când milioane de persoane au ieşit în stradă pentru a se opune unui proiect de lege a extrădării care ar fi scurtcircuitat sistemul de Justiţie din Hong Kong - considerat în mare parte liber -, pentru a-l înlocui cu cel comunist, complet controlat de Partid.