Hong Kong mai aproape de controlul absolut. Opoziţia democratică nu recâştigă dreptul de veto în Consiliul Legislativ
alte articole
Tabăra pro-democraţie din Hong Kong a eşuat luni să recâştige o parte din puterea de veto în Consiliul Legislativ al oraşului în cadrul unor alegeri parţiale esenţiale, în care au încercat să atragă mai multe voturi pentru a protesta împotriva controlului tot mai strâns manifestat de liderii din Beijing ai Partidului Comunist Chinez.
Democraţii au câştigat doar 2 din cele 4 locuri disponibile, iar opoziţiei îi lipseşte acum un loc pentru a putea bloca majoritatea proiectelor de lege în Consiliul Legislativ format din 70 de locuri.
Este pentru prima dată când tabăra democratică este pe cale să îşi piardă cu totul dreptul de veto în alegeri, ridicând noi întrebări în legătură cu viitorul luptei pentru democraţia şi autonomia celui mai liber oraş al Chinei.
Alegerile au fost declanşate când şase parlamentari pro-democraţie au fost înlăturaţi din funcţia publică din cauza unor jurăminte de învestire nevalide. Criticii susţin că mişcarea a fost motivată politic şi i-ar putea costa pe democraţi puterea de veto.
Mai sunt încă două locuri ce urmează să fie ocupate în Consiliul Legislativ la alegerile parţiale ulterioare.
Alegerile de duminică au coincis cu votul istoric în Congresul Naţional al Poporului ce a avut loc în Beijing, care a dat undă verde modificării Constituţiei. Adunarea, care oficial se conduce după reguli democratice, dar care este, de facto, doar unul dintre modurile prin care Partidul Comunist Chinez controlează legile şi societatea chineză, a votat un amendament care permite preşedinţilor să rămână nedefinit la putere.
În timpul unei vizite efectuate în iulie 2017 în Hong Kong, preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că nu va tolera niciun fel de provocări la adresa autorităţii sale.
După mai mult de un secol de conducere colonială britanică, Hong Kong a fost returnat Chinei în 1997 cu formula “o ţară, două sisteme”, care garantează oraşului un grad ridicat de autonomie şi promisiunea unui posibil vot universal.
Totuşi, în ultimele două decenii, tensiunile au crescut pe fondul eforturilor depuse în van de activişti pentru a obţine o democraţie deplină în oraş, în ciuda opoziţiei venite dinspre Beijing.
Prezenţa la alegerile parţiale de duminică a fost de 43%, cu mult sub nivelul de 58% înregistrat la alegerile totale de acum doi ani pentru Consiliul Legislativ.
Eşecul democraţilor de a recâştiga puterea de veto de a bloca majoritatea proiectelor de lege ar putea apropia şi mai mult Hong Kong-ul de controlul absolut al comuniştilor din Beijing.
Opoziţia mai are totuşi o şansă de a obţine dreptul de veto, şi anume, în cadrul alegerilor parţiale pentru ultimele două locuri rămase libere în Consiliul Legislativ, dar data alegerilor nu a fost încă stabilită.