Hollande pledează pentru înfiinţarea unei armate UE: "Europa nu se poate baza pe capacităţile unei puteri exterioare"

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a susţinut ideea unei armate europene şi s-a declarat încrezător că toate ţările europene vor avea această poziţie în alianţă. La rândul său, Klaus Iohannis a declarat că România este de acord şi sprijină această iniţiativă.
Preşedintele francez Francois Hollande. (Captură Foto)
Ana Ion
13.09.2016
Se încarcă player-ul...

Prezent la Bucureşti, preşedintele Franţei, Francois Hollande, s-a exprimat în favoarea unei armate europene, opinând că UE trebuie să se organizeze şi nu se poate baza pe capacităţile unei puteri exterioare.

Întrebat de jurnalişti, la finele unei conferinţe de presă comune cu Iohannis cum se va asigura că armata europeană nu va concura activitatea NATO şi dacă nu există un pericol ca această armată europeană să slăbească interesele NATO, Hollande a pledat pentru "autonomie în alegeri":

"Ţările europene fac parte majoritatea din NATO şi trebuie să rămânem şi să participăm la acţiunile NATO, să ne asumăm rolul fiecare. Însă, în cadrul acestei alianţe, şi Europa trebuie să se organizeze. Nu se poate baza pe capacităţile unei puteri exterioare. Europa trebuie să aibă capacitatea de apărare, industria necesară şi mijloacele care îi permit să acţioneze. Nu facem ceva în afară. În cadrul alianţei, trebuie să ne asigurăm că Europa este apărată. Trebuie să ne asigurăm că putem răspunde. Dacă noi, într-o zi, vom fi ameninţaţi, trebuie să fim autonomi în alegerile noastre, iar Franţa este ataşată acestui respect al Alianţei, dar şi spiritului de autonomie. Şi cred că toate ţările europene vor să aibă această poziţie în alianţă, în care au un rol. Am fost la Summitul NATO, la care a participat şi domnul Iohannis, şi s-a degajat din discuţii această linie strategică.”, a declarat Hollande.

Preşedintele Franţei a fost, de asemenea, întrebat cât de repede vom putea avea o armată europeană şi dacă ea ar putea să aibă şi atribuţii de securizare a graniţelor externe ale Uniunii.

"Securitatea, apărarea, încep cu protecţia frontierelor. Am mărit deja numărul pazelor de coastă, de frontieră, iar în următoarele luni trebuie să mărim încă o dată efectivele. Protecţia şi apărarea frontierelor înseamnă şi vapoare care pot să salveze vieţi în Marea Mediterană. Iată ce pot face aceste ambarcaţiuni. Putem să respingem şi să blocăm accesul unor ambarcaţiuni care se îndreaptă către Europa, şi trebuie să combatem şi filierele şi traficul. Apoi, ce trebuie să facem pentru apărarea Europei? În primul şi în primul rând, trebuie să investim mai mult. Eforturile principalelor ţări europene nu sunt suficiente. Franţa face o parte, partea ei, Franţa este primul buget de apărare din Europa, dar trebuie să facem în aşa fel încât toate ţările să se implice mult mai mult, în sensul larg al cuvântului, în apărarea Europei. Trebuie să investim, să ne asigurăm că sunt capacităţi, că avem tehnologii şi un al doilea efort pe care trebuie să îl facem, iar Franţa şi-a asumat deja unele responsabilităţi, este proiectarea forţelor, ce trebuie să facem când se hotărăşte o operaţiune internaţională, într-o situaţie de urgenţă, dacă putem trimite forţe armate în afara frontierelor noastre. Ei bine, iată principiile care trebuie să construiască apărarea Europei în cadrul unei alianţe. Apărarea împotriva terorismului cere o organizare din partea europenilor care să fie diferită de cea trecută. Suntem într-un punct strategic, într-un moment strategic, şi Europa trebuie să poată să depăşească, să intre într-o etapă nouă în organizarea şi finanţarea apărării ei.”, a răspuns Hollande

Poziţia României

La rândul său, preşedintele României a declarat că ţara noastră sprijină această iniţiativă franco-germană în domeniul apărării comune.

„România este de acord şi sprijină această iniţiativă. Este clar că avem nevoie de o mai bună coordonare, avem nevoie de o mai bună dotare şi avem nevoie de o revigorare în continuare a industriei de apărare în Europa. România este conştientă de aceste lucruri şi pregătită să participe. În acelaşi fel, cred că este bine să spunem că nu dorim să dezvoltăm o iniţiativă care înlocuieşte formatul NATO, ci dorim o iniţiativă care vine în completarea şi lucrează împreună cu formatul NATO, lucru care, cu siguranţă, va duce la o îmbunătăţire netă şi pentru termen foarte lung a capacităţii Uniunii Europene de a se apăra şi de a interveni în zone de criză.”, a susţinut Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor