Merkel: UE ar trebui să menţină sancţiunile impuse Rusiei din cauza crizei ucrainene

Cancelarul german Angela Merkel susţine că Uniunea Europeană ar trebui să menţină sancţiunile împotriva Rusiei din cauza a ceea ce a numit a fi eşecul Moscovei de a-şi onora obligaţiile prevăzute de un acord privind pacea din Ucraina.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Merkel a declarat că lucrează împreună cu preşedintele francez Francois Hollande pentru a cere Ucrainei şi Rusiei să implementeze acordul de pace de la Minsk, care a introdus un regim de încetare a focului în estul ucrainean în 2014.

“Mi-ar plăcea să fiu prima care ridică sancţiunile împotriva Rusiei. Din păcate, nu am văzut o implementare a acordului de la Minsk până acum. Dar lucrăm cu toate forţele pentru a reveni la o relaţie cu Rusia, care nu are nevoie de sancţiuni”, a susţinut joi Merkel.

Cancelarul german a precizat că acordul “rămâne etalonul pentru viitorul sancţiunilor”.

SUA şi UE au impus o serie de sancţiuni împotriva Rusiei în vara anului 2014 după ce au acuzat-o pe aceasta că înarmează şi susţine forţele separatiste pro-ruse care se luptă în estul Ucrainei cu trupele guvernamentale.

Moscova, totuşi, a negat cu tărie acuzaţiile şi a respins faptul că joacă un rol în criza care încă cuprinde Ucraina.

În luna iunie, UE a extins până la sfârşitul lui ianuarie 2017 sancţiunile impuse asupra Rusiei în sectoarele energetic, financiar şi al apărării.

Unii dintre membrii UE au criticat prelungirea sancţiunilor, în condiţiile în care blocul a fost supus unor măsuri retaliatorii din partea Rusiei, care a interzis importurile de produse alimentare din anumite state UE.

Conflictul din Ucraina s-a soldat până acum cu peste 9.500 de morţi şi aproximativ 21.000 de răniţi, conform ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe