Armand Goşu: ”Rusia nu a câştigat nimic la G20”

Deşi a proclamat o victorie de PR, Rusia nu a obţinut nimic în dosare precum Ucraina sau Siria, susţine expertul pe spaţiul post-sovietic într-un interviu acordat Radio Europa Liberă.
Armand Goşu
Armand Goşu (Epoch Times)

”Pe de o parte, e clar că avem o victorie a Rusiei într-un plan de public relation, PR. Rusia are un PR bun, se foloseşte de slăbiciunile liderilor de opinie, ale mediilor occidentale şi ştie să jongleze foarte bine, creând impresii puternice oriunde apare Putin. Este vorba doar de un exerciţiu de PR, dar în spatele acestei vitrine nu se ascund lucruri serioase. De ce? Pe niciunul dintre dosarele de politică externă în care Rusia are interese divergente cu Occidentul, să spunem Ucraina, să spunem criza siriană, întâlnirile care au avut loc între Putin-Merkel, Putin-Hollande, Putin-Obama, pe niciunul dintre aceste dosare nu s-a făcut niciun progres. Rusia nu a câştigat nimic, în ciuda zvonisticii care a funcţionat înaintea acestor întâlniri, că e foarte aproape de semnarea unui acord”, a explicat Goşu.

În opinia sa, nici americanii, nici germanii nu pot face nimic în privinţa Siriei, ”pentru că de partea cealaltă este preşedintele Putin, care nu vrea să facă nicio concesie în legătură cu sprijinul pe care îl asigură lui Bashar al-Assad”. Pe de altă parte, nici preşedintele Obama, aflat în ultimele două luni de mandat, ”nu îşi asumă decizii importante, semnarea unor acorduri care vor rearanja falii geopolitice în Orientul Apropiat şi Orientul Mijlociu.”

Referitor la Ucraina, el a arătat că atât Berlinul, cât şi Parisul, au refuzat să discute cu Rusia acest dosar în absenţa preşedintelui Ucrainei Petro Poroşenko. Ca urmare, tactica preşedintelui Putin de a încerca să rezolve dosarul ucrainean în absenţa preşedintelui Ucrainei, în negocieri directe între Moscova şi Berlin, Moscova şi Paris, a eşuat.

Întrebat despre declaraţiile preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, care reproşa după G20 că Europa ar fi mai puţin interesată de reglementarea conflictului ucrainean, Goşu a arătat că „aici sunt şi nişte temeri, pe de altă parte, şi nişte frustrări la Kiev, care a început să reproşeze cancelarilor occidentale. Pe de altă parte, şi cancelariile occidentale sunt deja frustrate din cauza faptului că Ucraina în ultima perioadă nu a avansat pe calea reformelor, iar în ultimele luni toate angajamentele asumate de Ucraina întârzie. Preşedintele Poroşenko întârzie să le ducă la îndeplinire. Aici vorbim de reformele concrete în plan intern”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe