Juncker o ţine langa: “Graniţele sunt cea mai rea invenţie”

În ciuda numeroaselor probleme create de ultimul val de refugiaţi musulmani în Europa, preşedintele Comisiei Europene a susţine mai departe adoptarea unei politici de tipul graniţelor deschise
Jean Claude Juncker (Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)
Andrei Popescu
29.08.2016

Cel mai puternic oficial al Uniunii Europene a declarat săptămâna trecută că nu prin amplificarea controlului asupra frontierei UE ar trebui Europa să soluţioneze problemele create de criza refugiaţilor.

Luând cuvântul la European Forum Alpbach, Jean-Claude Juncker a cerut Europei să manifeste “solidaritate” cu refugiaţii şi a descris frontierele ca fiind “cea mai rea invenţie” produsă vreodată de politicieni.

“Trebuie să luptăm împotriva naţionalismului. Avem datoria de a nu urma populiştii şi de a bloca calea populiştilor”, a declarat Juncker, care este preşedinte al Comisiei Europene, ramura executivă a UE.

El a adăugat: “Graniţele sunt cea mai rea invenţie a politicienilor... În contextul concentrării globalizării şi a problemelor europene, nu trebuie să ne pierdem calea”.

Forumul este un eveniment care are loc în Austria şi unde persoane de diferite naţionalităţi şi din diferite domenii sunt invitaţi să susţină discursuri pe diverse teme, multe dintre ele neavând natură politică.

Remarcile lui Juncker au loc într-un moment în care nemulţumirea publică faţă de imigraţia şi securitatea de pe continent se află la un nivel ridicat în urma unor atacuri teroriste recente în Franţa, Belgia şi Germania.

Un sondaj publicat luna trecută de Pew Research Center a dezvăluit faptul că în 8 din cele 10 state membre UE în care a fost efectuat sondajul, peste jumătate din cetăţeni s-au temut că afluxul continuu de refugiaţi ar creşte riscul pentru atacuri teroriste. Cel puţin unul dintre teroriştii din spatele atacurilor din Paris din noiembrie 2015 ar fi intrat în UE dându-se drept refugiat şi folosind documente false.

Unii diplomaţi britanici au rămas uimiţi de faptul că preşedintele Comisiei Europene părea să susţină o politică de tipul graniţelor deschise. “[Premierul britanic] Theresa May cu siguranţă nu ar fi de acord cu el”, a declarat un oficial britanic nenumit citat de Evening Standard.

Juncker a făcut remarcile în Austria în paralel cu întâlnirea de la Ventotene, zi în care cancelarul german Angela Merkel se întâlnea cu preşedintele francez Francois Hollande şi premierul italian Matteo Renzi pentru a discuta despre diverse probleme, inclusiv migraţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor