Hipodromul din Mangalia ar putea fi readus la viaţă

(Jamie Squire / Getty Images)

Consilierii judeţeni din Constanţa au votat pentru preluarea hergheliei de la Mangalia, aflată deocamdată în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, însă transferul s-ar putea face numai după o hotărâre de guvern. „Am votat preluarea hergheliei de la Mangalia, pe care am găsit-o într-o stare deplorabilă. Sunt bălării mai mari decât hipodromul. Vrem să repunem hipodromul în funcţiune, să salvăm rasele de cai, să facem un concurs de anduranţă pentru pursângele arab pe Grindul Chituc. Sunt nişte proiecte care vor concura la folosirea acestei herghelii în interesul judeţului Constanţa. Mergeţi să vedeţi care e situaţia, sunt morţi de foame, nu au de unde să bea apă, nu au nicio perspectivă, 30 la sută din ei sunt bolnavi, hipodromul e în paragină”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, iniţiatorul demersului.

Constantinescu speră ca, după 9 decembrie, un guvern USL să dea o hotărâre prin care herghelia să treacă în administrarea Consiliului Judeţean. „E păcat să nu valorificăm o astfel de herghelie. Putem să facem curse de galop pe acest hipodrom, putem să le cotăm la casele de pariuri şi la loto pronosport, ca să înceapă să crească cota celor care au cai acolo, putem să facem o cursă de anduranţă pe Grindul Chituc care să fie anuală şi la care să participe toţi crescătorii din Arabia şi din lume care ţin cai ce valorează milioane de euro, dar trebuie să ne mişcăm”, a subliniat şeful administraţiei judeţene.

Herghelia Mangalia este situată la 3 km nord de Municipiul Mangalia şi la numai 500 m de malul vestic al Mării Negre; nu a fost aşezată întâmplător, ci s-a ţinut cont de condiţiile geoclimaterice de formare a rasei arabe. Condiţiile de climă deosebite au permis formarea unui cal arab de Mangalia cu calităţi deosebite.
În afară de profilul zootehnic, Herghelia are în componenţă şi un centru de agrement şi atracţie turistică. Complexul dispune de un hipodrom de trap şi galop, iar în incinta unităţii se practică echitaţia, se pot efectua plimbări de agrement - călare sau cu trăsura - de-a lungul Mării Negre.
Herghelia de la Mangalia este cea mai mare din sud-estul Europei şi este populată numai de cai de rasă: pursânge arab, semigrei şi câţiva ponei. Herghelia este un loc cu tradiţie, fiind înfiinţată încă din 1926, când aici erau crescuţi cai arabi aduşi de la hergheliile din Jegălia, Cislău şi Rădăuţi. Suprafaţa Hergheliei Mangalia depăşeşte 580 de hectare, din care peste 400 de hectare sunt cultivate cu plante furajere, care asigură necesarul de hrană pentru cei peste 350 de cai. Hipodromul Mangalia, unicul din ţară special conceput pentru cursele de galop, se întinde pe o suprafaţă de 19 hectare.
Cel mai frumos spectacol îl oferă caii scoşi pe malul mării, periodic, unde sunt antrenaţi mai multe ore, spre bucuria localnicilor, martori ai unui spectacol rar, între staţiunile Saturn şi Venus. Un cal bine îngrijit poate ajunge, de obicei, la 30 de ani de viaţă.
„Recordman"-ul de vârstă de la Herghelia Mangalia a fost Nedjari, armăsarul Regelui Mihai, care a murit la venerabila vârstă de 34 de ani, în 1946.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură