Mazăre: Ponta este de acord cu un proiect privind preluarea Portului Constanţa de autorităţile locale

Orasul Constanta.
Orasul Constanta. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Radu Mazăre a declarat miercuri, după şedinţa de Consiliu Local, că deputaţii PSD vor iniţia un proiect de lege care prevede transferul CN Administraţia Porturilor Maritime Constanţa la administraţia locală, susţinând că a discutat acest proiect cu premierul Victor Ponta, care a fost de acord.

”Iniţiem o lege să transferăm acţiunile portului către autorităţile locale, urmează să o depună deputaţii. La ora actuală. acţiunile Administraţiei Portului sunt împărţite astfel: 20 la sută le are Fondul Proprietatea, 20 la sută municipalitatea şi 60 la sută le are guvernul României. Sigur nu va fi votată până la alegeri, dar, dacă vom avea majoritate, este discutată cu premierul, cele 60 la sută de acţiuni pe care le deţine Guvernul vor trece la autoritatea locală, în principiu cam 10-15 la sută la Consiliul Judeţean, cam 3-4 la sută la Primăria Mangalia, 3-4 la sută la Primăria Năviodari şi restul la Primăria Constanţa”, a spus Mazăre, citat de corespondentul NewsIn.

Mazăre a mai spus că o parte din profitul CN AMC va fi împărţit către autorităţile locale, nu va mai pleca la Bucureşti, iar o parte va fi folosit pentru dezvoltare şi investiţii.

”Noi am luat, în baza celor 20 la sută acţiuni, pe trei ani de zile vreo două milioane de euro, dar, dacă este bine adminsitrat, scoate cam 10 milioane de euro, din care parţial vor rămâne în administraţia portului pentru investiţii şi restul vor fi împărţite. Ar însemna anual un ajutor pentru Primăria municipiului Constanţa aşa, la o primă estimare foarte sumară, de vreo 3 milioane şi ceva de euro, ceea ce înseamnă ceva pentru constănţeni”, a spus Mazăre.

Primarul Constanţei a mai spus că în statele europene din nordul Europei toate porturile sunt la autorităţile locale. El a precizat că a discutat la începutul săptămânii cu Victor Ponta acest lucru şi că are acordul acestuia.

Mazăre a subliniat că dacă va fi făcut transferul acţiunilor, nu se va mai pune nici problema managementului privat la CN APMC, nici a privatizării companiei.