Hidroelectrica ar putea realiza venituri de 6 mil. de euro din reducerea gazelor cu efect de seră

Epoch Times România
17.12.2012

Hidroectrica anunţă că ar aputea realiza venituri suplimentare de peste 6 milioane euro, prin transferul unităţilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (ERU), se arată într-un comunicat al companiei.

Potrivit Hidroelectrica, energia produsă în capacităţi noi de producţie şi ca urmare a creşterii puterii instalate, prin retehnologizare, la hidrocentralele Porţile de Fier I şi II, este convertită de către companiei, în baza Protocolului de la Kyoto, în Unităţi de Reducere a Emisiilor de gaze cu efect de seră (ERU) şi generează venituri suplimentare de peste 6 milioane euro, prin transferul acestora către alte părţi semnatare ale Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (UNFCCC).

Societatea anunţă că a încasat luni, 17 decembrie, de la NL Energy&Climate Change, autoritate guvernamentală olandeză, 2,92 milioane euro şi alte 1,41 milioane euro au fost facturate şi vor fi încasate în luna decembrie 2012, ca urmare a confirmării cantităţilor de ERU aferente producţiei suplimentare de energie regenerabilă la Porţile de Fier I şi II, în perioada 2008 – 2011.

”Sunt în curs de verificare şi Rapoartele de monitorizare a cantităţilor de ERU care revin Hidroelectrica pentru energia suplimentară produsă la PDF I şi II, în 2012, ca rezultat al retehnologizării, şi pentru energia produsă în capacităţile noi de producţie puse în funcţiune în perioada 2009 – 2012, valoarea estimată a ERU fiind de 1,73 milioane euro. După verificarea Rapoartelor de monitorizare şi certificarea cantităţilor ERU, acestea urmează sa fie înregistrate în Registrul naţional al României şi apoi transferate în Registrul olandez, urmând să fie facturate şi încasate de Hidroelectrica”, se mai spune în comunicat.

“Am luat măsurile necesare ca să putem transmite în luna decembrie, conform contractului, toate informaţiile solicitate în procesul de verificare şi certificare a cantitatilor ERU care revin Hidroelectrica, astfel încât, la finalul proiectului, transferul de Unităţi de Reducere a Emisiilor de gaze cu efect de seră, către autoritatea olandeză va depăşi 1.200.000 ERU şi va atinge o valoare totală de peste 6 milioane euro. Finalizarea acestui proiect este importantă atât pentru veniturile suplimentare pe care le generează în această perioadă de secetă dar, mai ales, pentru că evidentiază rolul complex pe care îl are energia regenerabilă produsă de către Hidroelectrica” a declarat reprezentantul Euro Insol, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Ȋn baza prevederilor art. 6 din Protocolul de la Kyoto şi a Memorandumului de Ȋnţelegere semnat la Haga ȋn 23 noiembrie 1999 ȋntre Guvernul Romȃniei şi Guvernul Olandei, Hidroelectrica a încheiat cu Agenţia SenterNovem, actualmente NLAgency 2, contracte pentru transferul de unităţi de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, de tip JI (Joint Implentation) privind “Modernizarea a trei hidroagregate la centrala Porţile de Fier I”şi “Modernizarea primelor patru hidroagregate la centrala Porţile de Fier II”.

România este parte la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (UNFCCC), ratificată prin Legea nr.24/1994 şi totodată la Protocolul de la Kyoto, ratificat prin Legea nr. 3/2001.

Proiectele au avut ca sop generarea de unităţi de reducere a emisiilor (ERU) prin producerea de energie electrică suplimentară ca urmare a cresterii puteii instalate prin retehnologizarea hidroagregatelor de la Porţile de Fier I şi II, la preţul de 5 euro(tCO2.

Pentru primul contract, a fost semnat în noiembrie 2011 un act adiţional privind completarea contractului cu un portofoliu de centrale hidroelectrice care urmau să fie puse în funcţiune în baza planului de investiţii, proiect denumit „Portofoliu de dezvoltare hidroenergetică al Hidroelectrica JI Modul I”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor