Ernst&Young: 45% dintre băncile europene estimează reduceri de personal în următoarele şase luni
alte articole
Aproape jumătate (45%) dintre băncile europene estimează reduceri de personal în următoarele şase luni, în urma reducerii cheltuielilor din prima jumătate a anului viitor, cele mai afectate fiind băncile din Olanda şi din Marea Britanie, în proporţie de 70%, potrivit unui raport al Ernst&Young.
"Măsurile adiţionale de reducere a cheltuielilor, creditarea limitată şi presiunea pe consolidare - vor defini o industrie bancară mai precaută în următoarele şase luni. Reducerea costurilor şi, în special, reducerile de personal au urcat pe lista de priorităţi, atât pentru băncile de retail cât şi pentru cele de investiţii pentru următoarele şase luni. Băncile vor avea de confruntat creşterea îngrijorărilor în privinţa economiei europene şi a crizei datoriilor suverane", conform European Banking Barometer, lansat marţi de compania de consultanţă financiară Ernst & Young.
European Banking Barometer este un studiu bianual care include 270 de bănci europene din ţări precum Austria, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Ţările Nordice, Polonia, Spania, Elveţia şi Marea Britanie.
"Reducerea cheltuielilor s-a clasat mai sus în topul priorităţilor, devenind a doua cea mai importantă prioritate a băncilor europene, după managementul riscurilor şi reglementare. Drept urmare, 45% dintre băncile europene estimează reduceri de personal în următoarele şase luni. Băncile din Olanda şi din Marea Britanie vor fi afectate cel mai mult, 70% şi, respectiv, 64% din numărul total de bănci de pe aceste pieţe estimând reduceri de personal. Băncile din Ţările Nordice sunt mai optimiste, dar chiar şi în această regiune 22% dintre bănci estimează reduceri de personal", potrivit reprezentanţilor Ernst&Young.
Conform raportului, poziţiile din "head office" vor fi primele afectate, 58% dintre băncile incluse în raport estimând reduceri pe aceste poziţii.
Cele mai mari tăieri se estimează să aibă loc pe zona de universal şi corporate(investment banking, unde peste jumătate dintre repondenţi estimează reduceri de personal. Băncile de retail şi cele de wealth management sunt însa mai puţin pesimiste în această privinţă.
"Reducerile de costuri, procesele de optimizare şi minimizarea cheltuielilor non-esenţiale se numără acum între primele cinci priorităţi ale băncilor pentru următoarele şase luni. Deja am asistat la un început al valului reducerilor, iar barometrul arată că acestea nu vor rămâne cazuri izolate – aproape jumătate dintre băncile din Europa estimează reduceri la nivel de personal, în încercarea de a menţine sub control cheltuielile, în contextul unui climat economic cu performanţe slabe", se mai spune în raport.