Brexitul produce o pierdere de peste 2 trilioane pe pieţele de acţiuni

După ce britanicii au votat în favoarea Brexit-ului, situaţia pe pieţele globale de acţiuni s-a deteriorat. Lira sterlină a pierdut vineri 10 procente. În acelaşi timp, Bank of England, BCE şi Banca Populară Chineză au anunţat că vor injecta lichidităţi pentru a asigura stabilitatea pieţelor.
(Captură Foto)

Acţiunile au înregistrat pierderi de peste 2 trilioane de dolari vineri după ce votul britanic privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) a declanşat pierderi de 5 până la 10% pe cuprinsul celor mai mari burse ale Europei şi o prăbuşire record a lirei sterline.

O astfel de lovitură asupra încrederii ar putea constitui un motiv suficient ca Federal Reserve să amâne din nou creşterea ratelor dobânzilor şi ar putea chiar duce la o nouă rundă de "uşurări calitative" - termen pompos pentru aruncarea pe piaţă, de către băncile centrale, de masă monetară fără acoperire pentru a încerca să menţină aparenţele în ciuda degradării economice.

Activele cu risc au suferit pierderi după ce investitorii s-au îndreptat către obligaţiunile guvernamentale mai sigure, către yenul japonez şi aur.

Indicele londonez FTSE a pierdut aproape 5 procente, iar indicele german GDAXI şi cel francez FCHI au suferit pierderi de 6 până la 8 la sută. Indicele italian FTMIB, cel spaniol IBEX şi acţiunile băncii europene SX7P au înregistrat cele mai mari pierderi ale lor într-o singură zi.

Marile bănci britanice au înregistrat o pierdere de 100 miliarde de dolari, în condiţiile în care Lloyds, Barclays şi RBS au înregistrat la un moment dat o pierdere de până la 30%.

Lira sterlină a pierdut vineri dimineaţa aproximativ 10 procente, atingând cel mai scăzut nivel al său de la mijlocul anilor 1980 şi marcând cea mai puternică scădere într-o singură zi a monedei britanice din istoria sa. Moneda euro, în schimb, a pierdut 3% în condiţiile în care investitorii erau deja mai pregătiţi decât cei de pe pieţele din Asia.

După anunţarea ieşirii Marii Britanii din UE cu rezultatul la referendum fiind de 51,8% la 48,1% pentru Brexit, premierul David Cameron şi-a anunţat demisia, urmând să părăsească biroul în luna octombrie după ce va fi ales un înlocuitor.

Situaţia s-a complicat şi mai mult după ce premierul scoţian a declarat că opţiunea pentru un alt referendum privind separarea ţării sale de Marea Britanie – respins de alegătorii scoţieni în urmă cu 2 ani – se află acum din nou pe masă.

Bank of England, Banca Centrală Europeană şi Banca Populară Chineză au declarat că sunt pregătite să ofere lichidităţi dacă acest lucru este necesar pentru a asigura stabilitatea pieţei globale.

China a profitat şi ea de instabilitatea creată pentru a anunţa încă o devalorizare majoră a yenului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie