FMI: Deutsche Bank prezintă cel mai mare risc pentru sistemul financiar global

Deşi expunerea masivă la derivative a Deutsche Bank este cunoscută, FMI a publicat de curând un raport care subliniază riscurile sistemice prezentate de conglomeratul financiar
Birourile băncii Deutsche Bank
Birourile băncii Deutsche Bank (DANIEL ROLAND/AFP/Getty Images)

FMI consideră că Deutsche Bank prezintă cel mai mare risc pentru sistemul financiar global, declarând în mod explicit că banca germană “pare să fie cel mai important contribuabil la riscurile sistemice”.

"Pe plan intern, cele mai mari bănci şi companii de asigurări germane sunt puternic interconectate. Cel mai înalt grad de interconectivitate poate fi găsit între Allianz, Munich Re, Hannover Re, Deutsche Bank, Commerzbank şi Aareal Bank, Allianz fiind cel mai mare contribuabil la riscurile sistemice existente în rândul instituţiilor financiare germane listate la bursă. Atât Deutsche Bank cât şi Commerzbank reprezintă sursa spillover-urilor pentru alte bănci şi companii de asigurare listate la bursă. Din cauza potenţialului mare ca spillover-urile să creeze probleme pe piaţa asigurărilor, monitorizarea continuă şi analiza de risc sistemic este necesară.

Printre băncile de importanţă sistemică globală (G-SIB), Deutsche Bank pare să fie cel mai important contribuabil la riscurile sistemice, fiind urmată de HSBC şi Credit Suisse. Pe de altă parte, Commerzbank este un caz diferit. Deşi este un jucător important în Germania, nu pare să contribuie la riscurile sistemice globale. În general, Commerzbank tinde să fie recipientul spillover-ului interior (inward spillover) din G-SIB-urile americane şi europene. Importanţa relativă a Deutsche Bank evidenţiază importanţa managementului de risc, a supravegherii intense a G-SIB-urilor şi monitorizarea intensă a expunerilor lor transfrontaliere.

FMI a declarat de asemenea că sistemul bancar german prezintă un grad mai ridicat de posibilă contagiune exterioară comparativ cu riscurile pe care le prezintă intern. În particular, Germania, Franţa, Marea Britanie şi SUA au cel mai înalt grad de spillover-uri exterioare, dacă se ia în calcul procentul mediu de pierdere de capital înregistrată de alte sisteme bancare ca urmare a şocului în sectorul bancar sursă."

Conform analiştilor, pe plan global, dacă Deutsche Bank se prăbuşeşte, celelalte urmează la rând.