Infractorii cibernetici ar putea declanşa următoarea criză financiara
Infractorii cibernetici vor declanşa următoarea criză financiara globală prin cauzarea “dispariţiei” unei bănci majore, a declarat unul dintre principalii lideri ai finanţelor britanice.
Mark Boleat, preşedintele Comitetului londonez pentru Politică şi Resurse, a declarat că infractorii cibernetici se vor ocupa cu “distrugerea datelor băncilor şi vor schimba sumele pe care oamenii le deţin în conturi”, trimiţând unde de şoc în întregul sistem financiar ce vor avea efectul unei “bombe cu neutroni.”
Oamenii vor descoperi că economiile lor au dispărut, datele lor au fost şterse şi se vor lovi de diverse blocaje care îi vor opri să îşi acceseze fondurile, a spus Boleat pentru The Sunday Telegraph. Atacul va provoca blocarea majorităţii lumii financiare. “O bancă va dispărea – o bancă naţională”, a avertizat el.
Scenariul acesta aduce aminte de nuvela lui Stieg Larsson “Fata cu un Dragon Tatuat”, care a fost adaptată pentru marele ecran, în care protagonista goleşte contul bancar al unei alte persoane hackuind sistemele companiei şi schimbând în mod artificial suma de bani existentă.
Boleat a declarat că poliţia londoneză a descoperit o “imensă economie subterană şi imensă reţea subterană” capabilă să pună în aplicare o astfel de manipulare. De asemenea, acesta a afirmat că instituţiile financiare trebuie să investească puternic în protejarea securităţii online a clienţilor lor. “Poţi să intri pe piaţă şi să angajezi oameni care să facă ceea ce vrei tu să facă. Există infractori cibernetici care, dacă vrei ca ei să intre într-un sistem, o vor face.”
Această imagine dramatică are loc după o serie de breşe în securitate şi repetă un avertisment similar din partea lui Benjamin Lawsky, unul dintre cei mai agresivi reprezentanţi ai unei autorităţi de supraveghere financiara din SUA, care a cerut oficialilor ambelor părţi ale Atlanticului să fie tot mai îngrijoraţi cu privire la amplitudinea acestei ameninţări.
Lawsky, şeful Departamentului pentru servicii financiare al statului New York, a declarat luna trecută că este doar o chestiune de timp până când un atac cibernetic “de tip Armagedon” va lovi sistemul financiar global.
Un număr de instituţii majore au căzut recent victime ale atacurilor cibernetice. Poate cel mai alarmant caz este al JP Morgan, cea mai mare bancă a Americii, care a recunoscut luna trecută că hackerii au accesat în cursul verii informaţiile a zeci de milioane de clienţi.
Hackerii au accesat nume, numere de telefon şi adrese de email a peste un sfert din populaţia SUA în timpul unui atac cibernetic din luna iunie, în timp ce încercau să atace cel puţin 6 instituţii financiare americane. Hackerii nu par să fi furat bani dar oficialii sunt alarmaţi că infractorii cibernetici au fost capabili să realizeze acest atac.