SUA va ridica sancţiunile anti-Rusia după încheierea unor acorduri privind Ucraina şi Siria

Preşedintele american Donald Trump a declarat că nu va suspenda sancţiunile impuse de SUA împotriva Rusiei, cu excepţia cazului în care Moscova va încheia acorduri de pace negociate între taberele combatante din Ucraina şi Siria.
Donald Trump
Donald Trump (Drew Angerer/Getty Images)

“Nu voi suspenda niciodată sancţiunile până când nu se va ajunge la un rezultat care ne mulţumeşte pe noi şi pe toţi cei din Siria şi Ucraina”, a declarat joi preşedintele american reporterilor la bordul Air Force One, în timp ce se îndrepta spre Paris pentru discuţii cu omologul său francez Emmanuel Macron.

“Am încheiat acorduri importante. Asta este ceea ce fac eu. De ce aş suspenda sancţiunile fără să obţinem ceva?”, a întrebat el, adăugând că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ridicat problema sancţiunilor în timpul primei lor întâlniri, care a avut loc la summitul G20 din Germania.

Comentariile lui Trump privind sancţiunile anti-Rusia au fost făcute iniţial neoficial, iar ulterior au fost publicate de Casa Albă.

Trump a promis în mai multe rânduri că va susţine sancţiunile impuse de predecesorul său Barack Obama împotriva Rusiei pentru rolul acesteia în criza şi conflictul din estul Ucrainei. De asemenea, luna trecută, Senatul SUA a adoptat cu o majoritate covârşitoare o iniţiativă legislativă pentru transformarea acestor sancţiuni în lege, care îi permite Congresului să îl oprească pe Trump să le relaxeze.

Casa Albă a declarat că respectiva clauză – legată de puterea Congresului asupra sancţiunilor - va afecta abilitatea preşedintelui Trump de a-şi îndeplini obligaţiile constituţionale privind politica externă şi urmăreşte să modifice legislaţia în Camera Reprezentanţilor.