Europa poate ajuta doar cu sfaturi Egiptul (Guido Westerwelle)

Ministrul german de externe Guido Westerwelle.
Ministrul german de externe Guido Westerwelle. (JAIME REINA / AFP / Getty Images)

Ministrul german de externe Guido Westerwelle a chemat toate forţele politice din Egipt la o încetare a violenţelor şi la negocieri pentru găsirea unei soluţii paşnice la criza politică din această ţară, într-un apel făcut joi la Berlin, după întâlnirea cu Nabil Fahmy, omologul său în guvernul de tranziţie de la Cairo, transmite Deutsche Welle în limba rusă.

Referindu-se la ultimele evoluţii de pe scena politică egipteană, şeful diplomaţiei germane a invocat 'primele minute ale unei noi epoci istorice', subliniind de asemenea rolul de mediator al Europei în conflictul din Egipt.

'Noi putem face doar recomandări', a menţionat Westerwelle, care nu s-a referit deloc la îndepărtarea preşedintelui islamist Mohamed Morsi ca la o 'lovitură de stat', aşa cum susţin militanţii mişcării Fraţilor musulmani, din rândurile căreia acesta provine.

El a lăsat deschisă problema acordării unui ajutor de mai multe milioane de euro Egiptului, indicând doar că fondurile pentru punerea în aplicare a proiectelor sociale, ştiinţifice şi culturale în 2013 vor continua să fie alocate în conformitate cu acordurile existente.

Acordarea unei asistenţe financiare pentru Egipt va fi luată în considerare în funcţie de evoluţiile din ţară, a mai spus ministrul german de externe.

Westerwelle nu a cerut eliberarea preşedintelui egiptean îndepărtat de la putere, aflat în prezent în arest preventiv într-o facilitate a armatei, dar şi-a exprimat speranţa într-un proces echitabil faţă de Morsi.

Germania, a subliniat ministrul, 'se bazează întotdeauna şi în orice condiţii pe o soluţionare paşnică a conflictelor, pe supremaţia legii şi respectarea drepturilor omului'.

La rândul său, Nabil Fahmy l-a asigurat pe omologul său german că, în cazul preşedintelui Morsi, vor fi respectate toate legile în vigoare în Egipt şi acesta va beneficia de un proces imparţial, adăugând că autorităţile egiptene acţionează în mod activ pentru o 'soluţie paşnică a tuturor problemelor din ţară'. Mohamed Morsi este acuzat de complot cu Hamas în timpul atacurilor împotriva poliţiei şi de evadare din închisoare la începutul lui 2011, potrivit AFP.

În procesul de tranziţie, potrivit acestuia, ar trebui să fie atrase toate forţele politice, cu excepţia celor care 'incită la violenţă şi iau parte la ea'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe