72% dintre bulgari doresc alegeri anticipate (presă)
Majoritatea alegătorilor bulgari consideră că guvernul premierului Plamen Oreşarski, sprijinit de partidul socialist şi cel al etnicilor turci, nu trebuie să guverneze până la sfârşitul mandatului său, arată un studiu de opinie efectuat de agenţia Gallup International, scrie vineri cotidianul sofiot Trud. Şaptezeci şi doi la sută dintre participanţi la studiul efectuat prin telefon au declarat că trebuie organizate alegeri anticipate, în timp ce abia 21% susţin că guvernul nu trebuie să demisioneze.
Cincisprezece la sută dintre alegători sunt de părere că alegerile trebuie organizate imediat, 26% că trebuie să aibă loc până la sfârşitul anului, iar 30% cred că scrutinul trebuie programat în următoarele 12 luni.
Gallup comentează că societate bulgară rămâne destul de polarizată din punct de vedere politic. Partidul Socialist are un avans foarte mic faţă de partidul conservator GERB.
Cincizeci şi şapte la sută dintre bulgari afirmă că urmăresc protestele antiguvernamentale care au loc de 50 zile, 68% consideră că protestatarii acţionează corect şi în limitele legii, în timp ce 64% afirmă acelaşi lucru şi pentru poliţie. Douăzeci şi doi la sută cred că protestatarii încalcă legea, iar 24% susţin că forţele de ordine depăşesc limitele legale. Doar 3% dintre respondenţi declară că participă personal la manifestările antiguvernamentale, 10% că au participat de câteva ori, în timp ce 87% - că nu participă deloc. Treizeci şi cinci la sută din respondenţi sunt de părere că protestatarii primesc banii pentru a manifesta, în timp ce 39% cred că protestele sunt spontane.
Valul de proteste din Bulgaria s-a declanşat la 14 iunie în urma deciziei guvernului de a-l nominaliza pe mogulul de presă Delian Peevsski, o personalitate foarte controversată, la şefia agenţiei de securitate naţională. Deşi revizuită repede, această decizie a discreditat guvernul şi câteva mii de bulgari au continuat să se strângă în fiecare seară în centrul Sofiei pentru a cere alegeri anticipate. Vineri este cea de a 50-a zi de protest şi ultima în care parlamentul are o şedinţă înainte de vacanţa de vară care se va încheia la 4 septembrie.
În alta ordine de idei, Sega informează despre rectificarea bugetului de stat adoptată joi de parlamentul din Sofia, în ciuda nemulţumirii protestatarilor şi a opoziţie de centru-dreapta. Această decizie va permite guvernului să ia un împrumut extern de până la 500 milioane de euro, iar deficitul bugetar va creşte până la 2% din PIB faţă de 1,3% la cât fusese estimat în legea bugetului adoptată în timpul guvernului precedent de centru-dreapta.
Opoziţia a acuzat majoritatea parlamentară că trece la rectificarea bugetului pentru că nu are voinţa să colecteze veniturile estimate şi pentru că vrea să facă nişte cheltuieli netransparente. Ministrul finanţelor Petăr Ciobanov a spus că rectificarea se impune deoarece statul trebuie să-şi plătească datoriile faţă de mediul de afaceri. Ciobanov a dat asigurări că toate cheltuielile vor fi făcute în mod transparent.