Guvernul se autocorectează: o nouă ordonanţă reglementează în ce situaţii ANAF poate închide o firmă

În urma scandalului public stârnit de închiderea a numeroase firme, de către ANAF, pentru doar câţiva lei nefiscalizaţi, Guvernul a stabilit, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, modul în care pot firmele găsite cu nereguli pot fi sancţionate de inspectorii fiscali
Victor Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
23.04.2015

În urma scandalului public stârnit de închiderea a numeroase firme, de către ANAF, pentru doar câţiva lei nefiscalizaţi, Guvernul a stabilit, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, modul în care pot fi sancţionate firmele găsite cu nereguli de inspectorii fiscali, relatează Hotnews.

Potrivit noilor măsuri, vor fi mai multe praguri de sancţiuni până la suspendarea activităţii unei firme. Activitatea poate fi suspendată la a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni în cazurile în care sunt depistate sume mari neînregistrate, iar cuantumul amenzilor variază în funcţie de cât de mare este abatere.

Ordonanţa aduce modificări şi în legătură cu regimul de sancţionare al operatorilor economici care nu se dotează cu aparate de marcat electronice fiscale, deşi au această obligaţie. Astfel, activitatea operatorilor economici care nu s-au dotat cu aparat de marcat electronic fiscal va fi suspendată până în momentul în care aceştia se conformează prevederilor legale şi achiziţionează un aparat de marcat pe care îl fiscalizează şi îl utilizează în activitate, făcând în acelaşi timp, dovada plaţii amenzii dispuse de organul de control.

În prezent, sancţiunea pentru operatorii economici care nu erau dotaţi cu aparat electronic fiscal consta în suspendarea activităţii de la o lună la 3 luni, fără a se impune intrarea în legalitate şi plata amenzii.

Grila de amenzi:

1. În situaţia în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este de până la 300 lei inclusiv, dar nu mai mult de 3% inclusiv , din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului sau la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta se sancţionează cu avertisment, fără aplicarea sancţiunii complementare.

2. În cazul în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este de până la 300 lei inclusiv, dar mai mare de 3% , din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta va fi sancţionată cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei, fără aplicarea sancţiunii complementare.

3. Când suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este cuprinsă între 300 lei şi 1.000 lei inclusiv, însă este mai mică de 3% inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei, fără aplicarea sancţiunii complementare.

4. În cazul în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este cuprinsă între 300 lei şi 1.000 lei inclusiv şi este mai mare de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei iar activitatea operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenţia va fi suspendată pentru 30 de zile, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni.

5. În cazul în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este mai mare de 1.000 lei, dar mai mică de 3% inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, amenda va fi cuprinsă între 20.000 lei şi 25.000 lei, fără aplicarea sancţiunii complementare.

6. Când suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este mai mare de 1.000 lei şi mai mare de 3%, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, iar fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 25.000 lei la 30.000 lei. În plus, se suspendă pentru 30 de zile activitatea operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenţia, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni, indiferent pentru care dintre situaţiile prevăzute mai sus a fost aplicată sancţiunea la prima abatere, în cadrul termenului de 24 de luni.

7. Pentru situaţiile stipulate la punctele 4 şi 6, în cazul în care operatorul economic achita atât amenda, cât şi o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată, sancţiunea complementară (suspendarea pentru 30 de zile a activităţii operatorului economic pentru unitatea în care s-a constatat contravenţia) încetează de drept în termen de 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator.

În plus faţă de aceste sancţiuni, inspectorii ANAF vor dispune confiscarea sumelor care nu pot fi justificate prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, în registrul de bani personali, în registrul special sau în chitanţe.

Reamintim că această ordonanţă a fost dată în urma unei uriaşe presiuni mediatice stârnite de faptul că ANAF, în goana de a aduce mai mulţi bani la buget, a închis, în baza unei alte OUG date de Guvernul Ponta, numeroase firme, pentru doar câţiva lei ce nu se regăseau pe bon.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor