Tinerii au noi oportunităţi de finanţare de la stat în 2015

Finanţare de la stat pentru tineri în 2015
Finanţare de la stat pentru tineri în 2015 (Facebook)

Anul 2015 vine cu noi oportunităţi de finanţare nerambursabilă pentru tineri întreprinzători. Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri a anunţat că în anul 2015 vor fi lansate programele multianuale SRL-D, START şi COMERŢ.

În afară de aceste programe, vor fi lansate şi programe noi. Programele SRL-D, START şi COMERT reprezintă oportunităţi interesante pentru start-up-uri, sau firme existente.

Tinerii care vor să se lanseze în afaceri, dar nu dispun de sumele necesare pentru investiţia necesară pot accesa şi în acest an fonduri nerambursabile de la bugetul statului, de până la 10.000 de euro, prin programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri.

Statul român sprijină dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii din România prin intermediul unor programe implementate la nivel naţional de către Agenţia pentru implementarea proiectelor şi programelor pentru IMM-uri. Deşi nu putem vorbi de un efort semnificativ din partea statului român, acesta este însă unul de luat în seamă, mai ales în cazul în care doriţi să vă deschideţi sau să vă dezvoltaţi propria afacere.

Guvernul a aprobat deblocarea sumei de 10 milioane lei, aferente lunii martie, pentru lansarea, în 2015, a programelor finanţate anual de la bugetul de stat în scopul sprijinirii sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii. Suma de 10 milioane de lei reprezintă prima tranşă deblocată în 2015 din suma de 90 de milioane de lei ce urmează să fie repartizată de Guvern pe o perioadă de şase luni, în mod eşalonat, pentru programele destinate IMM-urilor, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Finanţare de la stat pentru tineri în 2015. Programe

Programele sunt derulate de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri şi vizează sprijinirea înfiinţării de noi IMM-uri sau dezvoltarea celor care deja au activitate, respectiv:

- Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitatea accesului la finanţare START. Programul START vizează facilitarea accesului la finanţare a tinerilor întreprinzători. Prin acest program sunt acordate alocaţii financiare nerambursabile de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 94.500 lei/beneficiar.

- Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri - SRL-D. Programul SRL-D (Societate cu Răspundere Limitată - Debutant) vizează acordarea de sprijin oricărui cetăţean român care doreşte să îşi deschidă o afacere (şi care nu a mai avut una până acum), prin acordarea unui credit nerambursabil reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro, din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinanţare.

- Programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă – COMERT.

- Programul naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM-urilor - FEMEIA MANAGER.

- Programul naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri.

- Programul naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului.

- Programul UNCTAD/ EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.

Prin Legea bugetului de stat pentru 2015, este prevăzută suma de 166,8 milioane de lei pentru sprijinirea înfiinţării de noi întreprinderi şi dezvoltarea IMM-urilor. Suplimentar acestor fonduri, a fost prevăzută în bugetul de stat suma de 90 de milioane de lei, care să fie repartizată eşalonat, pe şase luni, începând cu luna martie, după deblocarea de către Guvern.

Potrivit procedurilor din cadrul programelor menţionate, etapele de implementare până la plata beneficiarilor durează minimum şase luni, acestea fiind următoarele: înscriere solicitanţi, depunere documente, verificare administrativă şi de eligibilitate, semnare contracte de finanţare, efectuare cheltuieli, depunere deconturi. Astfel, beneficiarii se prezintă la decont începând cu luna octombrie, plăţile efectuându-se în perioada octombrie -15 decembrie.

Finanţare de la stat pentru tineri în 2015. Beneficiarii

Pot beneficia de finanţare de la stat persoanele fizice, denumite întreprinzători debutanţi, care îndeplinesc cumulativ, la data depunerii Formularului de înscriere în program, următoarele criterii de eligibilitate:

- au capacitate juridică deplină de exerciţiu;

- anterior datei înmatriculării societăţii în Registrul Comerţului nu au mai deţinut şi nu deţine calitatea de acţionar sau asociat al unei întreprinderi constituite în Spaţiul Economic European;

- înfiinţează pentru prima dată o societate comercială cu răspundere limitată în condiţiile Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale prezentei Ordonanţe de urgenţă nr. 6 din 09.02.2011;

- declară pe propria răspundere, sub sancţiunea legii penale pentru declaraţii mincinoase, că îndeplineşte condiţiile prevăzute la lit. b, pe care o depune la Registrul Comerţului odată cu cererea de înmatriculare a societăţii;

- nu au mai beneficiat de finanţare în cadrul acestui program.

Finanţare de la stat pentru tineri în 2015. Condiţii pentru firmă

Microîntreprinderea înfiinţată de întreprinzătorul debutant trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

- este societate comercială cu răspundere limitată-debutant (SRL-D), care funcţionează pe durată nedeterminată;

- se încadrează în categoria microîntreprinderilor în condiţiile Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare şi ale ordonanţei de urgenţă nr.6 din 09.02.2011, cu modificările şi completările ulterioare;

- este înfiinţată de un întreprinzător debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 (cinci) întreprinzători debutanţi asociaţi. Condiţiile pentru întreprinzătorul debutant trebuie îndeplinite de fiecare dintre asociaţi;

- este administrată de asociatul unic, de unul sau mai mulţi administratori dintre asociaţi; e) are în obiectul de activitate cel mult 5 (cinci) grupe de activitate prevăzute de clasificarea activităţilor din economia naţionala în vigoare.

În cele 5 (cinci) grupe de activitate nu pot fi incluse ca obiect de activitate al societăţii următoarele:

- intermedieri financiare şi asigurări;

- tranzacţii imobiliare;

- activităţi de jocuri de noroc şi pariuri;

- producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope.

În afara obligaţiilor stabilite prin actele normative în vigoare, aplicabile oricărui operator economic, microîntreprinderea aparţinând întreprinzătorului debutant are şi următoarele obligaţii specifice:

- să notifice în scris cu privire la înfiinţarea Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (O.T.I.M.M.C.) în a cărui rază de competenţă îşi are sediul social, în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la înregistrare, în vederea luării în evidenţă;

- să notifice în scris cu privire la înfiinţare, Oficiul Teritorial pentru I.M.M. şi Cooperaţie (O.T.I.M.M.C.). - să angajeze cu contract de muncă pe durată nedeterminată, cu normă întreagă şi să menţină în activitate cel puţin 2 salariaţi de la momentul obţinerii facilităţilor prevăzute la art. 5 lit. a) şi/sau b) din OUG nr. 6 din data de 09.02.2011, cu modificările şi completările ulterioare, până la pierderea calităţii de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant în afaceri;

- să reinvestească, anual, cel puţin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent

- să depună la O.T.I.M.M.C în a cărui rază de competenţă îşi are sediul, situaţiile financiare semestriale şi anuale, cu dovada înregistrării acestora la autorităţile competente, precum şi un raport semestrial de progres, pe o perioadă de 3 ani, începând cu anul în care s-a obţinut ajutorul nerambursabil.

Pentru mai multe informaţii despre finanţările de la stat pentru tineri în 2015 puteţi descărca de aici Ghidul Solicitantului - PROGRAMUL PENTRU STIMULAREA ÎNFIINŢĂRII ŞI DEZVOLTĂRII MICROÎNTREPRINDERILOR DE CĂTRE ÎNTREPRINZĂTORII DEBUTANŢI ÎN AFACERI.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie