Guvernul îşi propune să elimine intermediarii din pieţe

Conferinţa ”AGRI-BUSINESS în profit”. În imagine,  Daniel Constantin
Conferinţa ”AGRI-BUSINESS în profit”. În imagine,  Daniel Constantin (Epoch Times România)

Determinat să stârpească (mica) evaziune fiscală, Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege care, teoretic, îşi propune să elimine intermediarii din pieţele agricole.

Acest proiect de lege schimbă modul în care se obţine certificatul de producător agricol, implicând oblativitatea unor noi avize/aprobări, ceea ce teoretic reduce posibilitatea ca acest certificat să fie obţinut printr-o simplă "atenţie" către primar.

Odată cu intrarea în vigoare a legii, certificatul de producător agricol va fi acordat, ca un atestat, tot de primăriile din comune, însă doar pe baza unui aviz consultativ din partea asociaţiilor de profil, simultan cu alte măsuri care să elimine intermediarii din pieţe, a declarat ministrul agriculturii Daniel Constantin, citat de Mediafax.

Modificarea a fost operată printr-un proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern şi transmis Parlamentului spre adoptare în regim de urgenţă, pentru a fi astfel combătută o sursă de evaziune fiscală, a precizat ministrul de resort, Daniel Constantin, citat de Mediafax.

Desigur, există riscul creşterii birocraţiei odată cu înăsprirea măsurilor de siguranţă împotriva celor care umflă preţul dovlecelului la cântar, dar acest subiect nu a fost abordat de ministrul Constantin.

Ministrul a comunicat în schimb că "unităţile deconcentrate ale ministerului vor verifica dacă atestatul de producător este acordat legal, respectiv dacă există în mod real suprafaţa de teren şi producţia menţionate în document", asta pentru ca pieţele să nu fie invadate de falşi producători.

De asemenea, Constantin informează că va fi introdus şi un carnet de comercializare a produselor agricole, pentru persoanele fizice care deţin atestatul de producător, în încercarea de a li se da "posibilitatea celor care sunt cu adevărat producători în România să poată să îşi desfacă produsele pe care le obţin în pieţele existente la nivelul oraşelor, existând de cele mai multe ori acei intermediari care împiedică comercializarea produselor direct de către producători", a spus ministrul.

Dacă măsura va avea sau nu un impact asupra preţului legumelor şi fructelor la cântar, ministrul nu ştie, piaţa va fi cea care "va regla această problemă", nu ministerul, a declarat Constantin.

Măsura este "salutară" şi dovedeşte intenţia fermă a guvernului de a lupta contra evaziunii şi corupţiei în stat, cu atât mai mult acum, când Codul Penal a fost modificat astfel încât parlamentarii să nu mai poată fi traşi la răspundere de DNA, ANI etc. pentru fapte de corupţie, iar săptămână viitoare se va vota o lege pentru amnistierea şi graţierea marilor corupţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie