"Guvernul intenţionează să 'vă fure' creşterea salariilor!" - Federaţia "Solidaritatea Sanitară" trage un semnal de alarmă

Prin transferul contribuţiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului, Guvernul intenţionează să-i păcălească pe bugetari cu o falsă creştere salarială, creştere pe care de fapt le-o va fura, susţine Federaţia Solidaritatea Sanitară.
Protest cadre sanitare
Protest cadre sanitare (Epoch Times România)

Mutarea contribuţiilor angajatorului în salariul de bază al angajatorului este o înşelătorie la adresa salariaţilor din sectorul bugetar, transmite Federaţia "Solidaritatea Sanitară", care-şi exprimă opoziţia faţă de această măsură.

FSS susţine că prin această măsură, ''Guvernul intenţionează să-i păcălească pe bugetari cu o falsă creştere salarială şi-i invită pe salariaţii din Sănătate să i se alăture la acţiunile de protest pe această temă”, se arată într-un comunicat al organizaţiei, citat de digi24.ro

Federaţia menţionează că primul pas al acestor acţiuni îl constituie Petiţia publică iniţiată împotriva acestei măsuri, ce poate fi găsită aici

Guvernul intenţionează să „vă fure” creşterea salariilor cu 25% anunţată pentru 1 ianuarie 2018. Cu alte cuvinte, după ce această creştere a fost aprobată prin art. 38, alin. 3, lit. a) din legea nr. 153/2017, Guvernul intenţionează să o anuleze.

Cum va face asta? Simplu: prin creşterea salariilor brute, fără a creşte salariile nete.

Tehnic, măsura se numeşte transferul contribuţiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului, Guvernul intenţionând să o adopte în această perioadă prin modificarea Codului Fiscal.

Consecinţa: salariile prevăzute în grilele din legea 153/2017 vor fi transformate în „noile salarii brute”, adică în ceea ce la ora actuală se numeşte cheltuială salarială, aşa-zisa creştere a salariilor cu 25% de la 1 ianuarie 2018 fiind doar o creştere nominală.

Putem explica altfel această şmecherie guvernamentală: salariile de bază brute prevăzute de legea nr. 153/2017 rămân aceleaşi, dar sumele aferente impozitului şi contribuţiile aferente salariului brut cresc de la cca. 30% la cca. 43%. Cu alte cuvinte, dacă până acum salariatul plătea cca. 30% din salariul brut contribuţii şi impozit, de la 1 ianuarie 2018 riscă ca acestea să ajungă la cca. 43% din salariul brut. Dacă privim lucrurile în această paradigmă putem considera că Guvernul va scuti angajatorii de plata contribuţiilor crescând nivelul obligaţiilor salariaţilor", se arată în textul petiţiei.

Totodată, în comunicatul remis presei, Federaţia Solidaritatea Sanitară mai precizează că a avertizat salariaţii încă din timpul discuţiilor la legea salarizării asupra acestui pericol, solicitând Parlamentului prevenirea lui printr-o prevedere expresă a legii salarizării.

Federaţia mai precizează că ansamblul acestor acţiuni de protest, care a adunat deja un număr de peste 11.000 de semnături, arată existenţa unui grad semnificativ de nemulţumire a angajaţilor din Sănătate faţă de o serie de măsuri ale Guvernului, acesta riscând să ia forma unui protest ce ar putea bloca întregul sistem public de sănătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne