Lista noului Cabinet este gata. Au apărut ministere noi

PSD şi ALDE au terminat negocierile pentru lista noului Cabinet Grindeanu, urmând acum ca forurile de conducere ale celor două formaţiuni să dea undă verde noilor miniştri.
Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu
Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Lista noului Cabinet Grindeanu este gata şi urmează să fie prezentată marţi spre aprobare Comitetului Executiv Naţional al PSD şi forurilor de conducere ale ALDE, a anunţat luni, la România Tv, preşedintele social-democraţilor Liviu Dragnea.

"Lista e completă, chiar acum am terminat discuţia cu domnul Sorin Grindeanu. Mi se pare firesc şi corect - colegii mei să fie cei care află primii, în Comitetul Executiv Naţional (numele viitorilor miniştri - n.r.), nu din presă. Aşa am condus partidul şi aşa îl voi conduce în continuare, cu un mare respect faţă de colegii mei de partid şi faţă de regulile pe care eu le-am impus în partid", a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Liderul PSD a precizat că a terminat negocierile cu ALDE pe ministerele pe care le vor prelua, patru la număr.

"Mâine o să ne auzim, o să ne transmită care sunt propunerile dumnealor, pentru că ele trebuie acceptate de premierul desemnat, o să ştie şi dumnealor care sunt propunerile noastre, înainte de a intra în CExN. Dar o discuţie de principiu cu colegii de la ALDE am avut. Negocierea cu ALDE s-a terminat astăzi cu ministerele pe care le vor prelua în responsabilitate colegii de la ALDE, iar pe cele care vor fi gestionate de PSD, aceste propuneri vor fi făcute mâine", a punctat Dragnea.

În ceea ce priveşte numărul de femei din viitorul Guvern, liderul PSD a a arătat că cel mai probabil vor fi opt, din peste 20 de ministere.

Preşedintele PSD a confirmat că structura viitorului Executiv se va schimba - vor apare noi ministere precum cel al Turismului sau un minister al IMM-urilor, mediului de afaceri şi antreprenoriatului.

"Sunt câteva domenii la care am ţinut foarte mult, care vor fi scoase în evidenţă ca minister de sine stătător, domenii necesare, care pot determina o creştere economică în zona respectivă, unde este foarte mult potenţial şi care, din păcate, mulţi ani de-a rândul au fost la 'şi altele' (...) şi din cauza asta România a pierdut. Sunt şi domenii sensibile şi dau un exemplu - Ministerul Turismului. Toţi spunem că avem potenţial turistic foarte mare, dar turismul a fost plimbat pe la foarte multe ministere", a afirmat Dragnea.

Liderul PSD susţine că a purtat discuţii cu oamenii de afaceri, în perioada campaniei electorale, cărora le-a transmis că relaţia dintre stat şi oamenii de afaceri trebuie schimbată complet.

"Şi pentru asta trebuie să se întâmple câteva lucruri: statul să nu mai fie agresiv cu firmele, cu oamenii de afaceri. Vom introduce şi legea prevenţiei, chiar în primul trimestru, în aşa fel încât niciun om de afaceri să nu mai primească o măsură punitivă neavând înainte o măsură de prevenţie. Pentru că trebuie să înţelegem toţi că cea mai mare parte din veniturile care sunt la bugetul de stat îl fac oamenii de afaceri.

Noi trebuie să avem un stat care să-i hăituiască, care să-i pedepsească, care să le închidă firmele, care să-i bage în puşcării sau trebuie să ne gândim cum îi ajutăm, modificăm cadrul legal în aşa fel încât să-i ajutăm să-şi dezvolte afacerile? Şi al doilea lucru care trebuie să se întâmple este să aibă un minister al lor care să comunice cu ei şi care să fie placa turnantă în relaţia dintre mediul de afaceri şi celelalte ministere. Şi în acest sens am decis să se înfiinţeze ministerul IMM-urilor, mediului de afaceri şi antreprenoriatului", a notat Dragnea.

Potrivit preşedintelui PSD, un alt nou minister va fi cel al Apelor şi Pădurilor.

"Din punctul meu de vedere, trebuie să începem în România un mare program de reîmpădurire. Toţi ştim ce s-a întâmplat cu pădurile din România. 'Pădurile' au fost plimbate când la Agricultură, când la Mediu, au fost la 'şi altele' şi e un domeniu atât de sensibil, un domeniu care este practic de siguranţă naţională şi am ţinut să fie un minister de sine stătător", a argumentat Dragnea, adăugând că "a fost mare haos" şi în gestionarea resurselor de apă din România.