Tirania majorităţii. Noii miniştri validaţi după audieri pe repede înainte
alte articole
30 de minute, atât durează o audiere de ministru pe repede înainte. Abia are timp să se prezinte noul membru al guvernului că apoi parlamentarii puterii (PSD şi ALDE) încep să-l felicite şi să-i ridice mingi la fileu. Când vine însă vorba de întrebările opoziţiei, viitorul ministru se face că răspunde. În loc să fie o discuţie reală, interactivă, de tip întrebare-răspuns, i se lasă timp şi se adună mai multe întrebări astfel încât răspunsul să se dilueze şi să se scurteze pe motiv de lipsă de timp, semnalează, pe Facebook, deputatul USR Matei Dobrovie.
Membru al comisiei de politică externă care i-a audiat pe Teodor Meleşcanu şi pe Andreea Păstărnac, Dobrovie se declară profund nemulţumit atât de modul în care viitorul ministru de Externe a răspuns la întrebările sale, cât şi de faptul că nu i s-a permis să-i pună întrebări viitorului ministru pentru românii de pretutindeni.
Redăm întrebările puse de deputat, precum şi răspunsurile lui Meleşcanu, personaj implicat în scandalul alegerilor prezidenţiale din diaspora când, reamintim, mii de români au stat la cozi în faţa insuficientelor secţii de votare.
"Astăzi în comisiile reunite de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor şi cele pentru românii din afara graniţelor, i-am adresat lui Teodor Meleşcanu trei întrebări:
1.Care sunt trei priorităţi concrete pe care le vedeţi pentru preşedinţia românească a UE din 2019? 2. Cum veţi aborda relaţia cu SUA, în contextul venirii la putere a lui Donald Trump şi ce ar trebui să facă România pentru ridicarea vizelor? 3. Ce măsuri concrete aţi luat la alegerile prezidenţiale din 2014, atunci când foarte mulţi cetăţeni români din diaspora au fost împiedicaţi să voteze, pentru suplimentarea numărului de secţii de vot şi ce veţi face pentru ca asemenea lucruri să nu se mai repete, iar românii să poată vota?"
Ce mi-a răspuns Meleşcanu, referitor la dezastrul la votul din diaspora: ”Eu nu m-am ocupat de organizarea alegerilor. Între turul unu şi turul doi am făcut tot ceea ce mi-a stat în putinţă, fără să încalc legea, ca numărul de români care să poată vota să crească. În turul doi, datorită măsurilor pe care le-am luat au votat cu 2,5% mai mulţi români decât în turul unu. Aceasta nu ne scuteşte de responsabilitatea pe care o avem ca toţi românii să-şi poată exercita dreptul de vot. Între timp s-a modificat legea, vor vota doar românii care au reşedinţa în străinătate. S-a terminat cu autocarele cu turişti”.
Domnul Meleşcanu îi acuză pe românii din diaspora de turism electoral sau cum? De parcă nu PSD era partidul campion în materie în plan intern. Românii din diaspora însă trebuiau împiedicaţi să voteze pentru că aveau alte opţiuni politice. Problema era insuficienţa secţiilor de vot, nu faptul că ar veni oamenii cu autocarele, ca turişti electorali.
Audierea Ministrului pentru Românii de Pretutindeni a fost şi mai dezamăgitoare. Doamna Păstârnac nu a răspuns la niciuna dintre întrebările punctuale. Un exemplu este Spaţiul informaţional comun România-R.Moldova care continuă în viziunea ei, deşi nu s-a mai întâmplat nimic în Consiliul consultativ mass-media în ultimele luni.", scrie, pe Facebook, deputatul USR.
Pentru că i-a pus trei întrebări lui Meleşcanu, Dobrovie nu a mai avut dreptul să-i adreseze întrebări şi lui Păstârnac (propunerea pentru Ministerul pentru românii de pretutindeni), deşi avea mai multe.
"Una dintre ele ar fi fost: Ce măsuri concrete veţi lua pentru afirmarea, conservarea şi promovarea identităţii culturale, etnice, lingvistice şi religioase a românilor din Timoc? Veţi condiţiona aderarea Serbiei la UE de respectarea şi aplicarea Protocolului Comisiei mixte bilaterale privind minorităţile, semnat la 1 martie 2012?", scrie deputatul.
În concluzie, în opinia lui Matei Dobrovie, atât Meleşcanu cât şi Păstârnac au fost avizaţi pozitiv, deşi nu au răspuns convingător la întrebări.
USR, PNL şi PMP au votat împotrivă, iar preşedintele de şedinţă s-a grăbit să încheie audierea. Pe modul fast forward tipic PSD. Tirania majorităţii.", conchide deputatul.