Guvernul emite o nouă strategie de privatizare a CFR Marfă, supusă CSAT

Garnitură de tren, vagoane de marfă (Epoch Times România)
Flori Mladin
05.11.2013

Guvernul va trebui să emită o nouă strategie de privatizare a CFR Marfă, care să fie supusă avizului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), a declarat, luni, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, adăugând însă că elaborarea noii strategii este "atribuţia Guvernului", nu a Preşedinţiei.

După ce premierul Victor Ponta a afirmat acum trei săptămâni că Guvernul va începe procedurile pentru o nouă privatizare a CFR Marfă, fără a mai fi "blocat" de CSAT, s-a exprimat şi ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu în acest sens.

La finalul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, întrebat fiind dacă Guvernul va schimba modalitatea de privatizare a CFR Marfă, ministrul Chiţoiu a arătat că în prezent se lucrează la elaborarea unei noi strategii de privatizare a companiei. Ministrul Finanţelor a arătat, totodată, că noua strategie va trebui să obţină avizul CSAT.

La întrebarea dacă noua strategie va fi întocmită în colaborare cu Administraţia Prezidenţială, Chiţoiu a afirmat că elaborarea documentului este "atribuţia Guvernului".

Noul termen pentru finalizarea privatizării CFR Marfă este jumătatea anului 2015.

Vânzarea a 51% din CFR Marfă către Grup Feroviar Român nu a putut fi finalizată până la termenul limită de 14 octombrie, deoarece unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra tranzacţiei.

Strategia de privatizare a CFR Marfă a fost subiectul unor controverse între Guvern şi Preşedinţie în legătură cu rediscutarea documentului în CSAT.

Surse oficiale au declarat în urmă cu o săptămână agenţiei Mediafax că Guvernul şi delegaţia FMI au convenit să reanalizeze toate etapele procedurii de privatizare a CFR Marfă, cu scopul de a identifica motivele care au dus la nefinalizarea operaţiunii.

Referitor la o eventuală schimbare a procedurii de licitaţie sau a condiţiilor de privatizare, sursele citate au precizat că, vineri, nu a fost luată nicio decizie în acest sens, însă se vor analiza împreună cu FMI toate variantele, urmând să se stabilească cum vor proceda autorităţile române.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor