Ponta îi „linişteşte” pe şoferi: taxăm carburanţii ca să facem autostrăzi

Gropi în carosabil
Gropi în carosabil (Epoch Times România)

După noul Cod Rutier care aduce amenzi gigantice, premierul Ponta are alte veşti care îi vor "binedispune" pe şoferi: Guvernul analizează posibilitatea introducerii unei noi taxe pe carburanţi.

Acesta taxă are însă şi un aspect pozitiv. Conform premierului Ponta, banii nu vor astupa găurile negre de la buget ci doar pe cele din drumuri şi autostrăzi. Sumele încasate prin noua taxă pe carburanţi vor fi folosite eminamente pentru infrastructura rutieră, deci vom contribui la construcţia de noi şosele şi astuparea gropilor din cele vechi.

"Este o idee mai veche, de când Fenechiu era ministru, de a introduce o anumită taxă pe preţul benzinei şi al motorinei, pentru a alimenta doar fondurile necesare pentru construcţia de infrastructură rutieră, nu ca venituri la bugetul general, ci doar pentru infrastructură. Trebuie să o analizăm. Nu o resping în niciun caz de la început", a declarat premierul Victor Ponta la România TV.

Cât ar putea fi birul pe benzină? Numai 10 cenţi!

Relu Fenechiu declara recent că a găsit soluţia prin care România să aibă mai mulţi kilometri de autostradă, informează ziarulatac, aceasta fiind un nou bir pe benzină şi taxarea bazată pe distanţă pe trafic greu. Din uriaşele sume ce se vor strânge dacă românii vor plăti mai mulţi bani pe carburanţii deja foarte scumpi şi din taxele percepute pentru circulaţia pe drumurile naţionale, se vor putea construi, crede Fenechiu, 4.000 de kilometri de autostrăzi. Sigur, dacă nu fură nimeni banii între timp şi dacă Şova nu va pierde contractele pentru construcţia noilor autostrăzi, aşa cum a pierdut contractul cu Bechtel.

"Am identificat două surse de finanţare, care pot aduce sume uriaşe la buget. Este vorba despre mărirea accizei la carburant cu 10 euro cenţi, ceea ce într-adevăr ar fi destul de greu de suportat pentru români, care s-au săturat de plătit taxe fără să ştie unde ajung banii lor. (...) A doua sursă de finanţare o reprezintă taxarea bazată pe distanţa traficului greu", a declarat Relu Fenechiu, autorul popularei propuneri de finanţare a noilor autostrăzi.

În prezent, şoferii finanţează construcţia şi reparaţia drumurilor prin plata rovinetei. Odată cu inaugurarea primei autostrăzi realizate în regim de concesiune, şoferii vor plăti şi taxă pe autostradă.

Costul rovinietei plătite de şoferii de autoturisme ar putea creşte cu până la 66% şi va fi mai mic pe anumite perioade de valabilitate în cazul vehiculelor de transport marfă şi persoane, potrivit unui nou proiect al Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine de modificare a legislaţiei privind tarifele de utilizare a infrastructurii rutiere.

În ultimii ani, Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi a încasat 865 de milioane de euro din rovinete de la şoferii români.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne