Guvernul chinez susţine că politica unicului copil rămâne în vigoare pentru moment

Deşi săptămâna trecută, Beijingul anunţase că suspendă politica unui singur copil, se pare că lucrurile nu stau întocmai aşa. Comisia Naţională pentru Sănătate şi Planificarea Familiei a declarat că vechile regulamente rămân în vigoare până la începutul anului următor.
Cetăţeni chinezi se plimbă în Shanghai, China, 30 octombrie 2015.
Cetăţeni chinezi se plimbă în Shanghai, China, 30 octombrie 2015. (Captură Foto)

China trebuie să menţină politica unicului copil până când vor intra în vigoare noile reguli, care vor "permite" tuturor cuplurilor să aibă doi copii, a declarat principalul organism al ţării pentru planificarea familială.

Partidul Comunist Chinez (PCC) a anunţat joi că va începe să permită tuturor cuplurilor căsătorite să aibă doi copii, punând capăt unei politici nepopulare care a limitat multe familii urbane la un singur copil timp de peste 3 decenii.

Decizia de joi reprezintă cea mai semnificativă uşurare a politicilor pentru planificare familială, care au fost considerate de mult timp unele dintre cele mai apăsătoare intruziuni ale Partidului Comunist în viaţa de familie şi care au ţinta unor încercări de relaxare în ultimii ani.

Politicile restrictive au dus la un raport dezechilibrat între sexe datorită unei preferinţe tradiţionale pentru băieţi şi datorită unei aplicări draconice a politicii unui singur copil, care a inclus sute de milioane de avorturi forţate.

Schimbarea, anunţată săptămâna trecută, trebuie să fie aprobată de adunarea "aleşilor" proletariatului în sesiunea din martie 2016.

“Înaintea [ratificării deciziei], toate localităţile şi departamentele trebuie să implementeze în mod serios legile de planificare a populaţiei şi familiei şi regulamentele care există acum, să menţină ordinea în privinţa naşterilor şi să nu acţioneze după bunul lor plac”, a susţinut un oficial nenumit al Comisiei Naţionale pentru Sănătate şi Planificarea Familiei în cadrul unei declaraţii publicate de aceasta.

Totuşi, declaraţia online contrazice remarca unui oficial al Comisiei din provincia sudică Hunan, care a declarat săptămâna trecută că femeile însărcinate cu cel de-al doilea copil nu vor mai fi pedepsite.

Aproximativ 90 de milioane de familii s-ar putea califica pentru noua politică cu doi copii, care va duce la creşterea populaţiei la aproximativ 1,45 miliarde de locuitori până în 2030, a declarat Comisia. La sfârşitul anului trecut, populaţia Chinei era de 1,37 miliarde.

Conform versiunii oficiale, China, care are cea mai mare populaţie a lumii (1,4 miliarde), a introdus politica unui singur copil în 1979 ca o măsură temporară pentru a reduce tendinţa de creştere a populaţiei şi pentru a limita cererea pentru apă şi alte resurse. La scurt timp după ce a fost implementată, cuplurilor din zonele rurale li s-a permis să aibă doi copii, dacă primul născut era o fată. Minorităţilor etnice nu li s-a permis să aibă mai mult de un copil.

Familiile chineze cu o preferinţă puternică pentru băieţi au recurs deseori la avortarea fetuşilor de sex feminin, lucru care a dereglat raportul între sexe. În prezent, multor bărbaţi le este greu să îşi găsească o soţie şi acest lucru alimentează traficul de femei pentru căsătorie.

Cuplurile care încălcau regulile erau forţate să plătească amenzi proporţionale cu veniturile lor. În multe cazuri, familiile din zonele rurale au rămas fără mijloace de trai după ce autorităţile le-au confiscat animalele - porci şi pui.

În noiembrie 2013, Partidul Comunist a anunţat că va permite cuplurilor să aibă doi copii dacă unul dintre părinţi nu mai are alţi fraţi sau surori, aceasta fiind prima uşurare substanţială a politicii în aproape 3 decenii.

Combătând scuza Partidului Comunist care afirma că politica unui singur copil a ajutat la scoaterea multor familii din sărăcie şi că a dus la conservarea resurselor limitate ale ţării, mulţi demografi au declarat că rata naşterilor ar fi scăzut oricum în condiţiile în care nivelul educaţiei a crescut.