OPEC anunţă un acord privind reducerea producţiei petroliere. Preţurile la petrol cresc

Un acord mult aşteptat privind reducerea producţiei petroliere a fost semnat de miniştrii OPEC la Viena. Totuşi, întâlnirea a fost umbrită de tensiunile geopolitice regionale, în condiţiile în care Arabia Saudită şi Iranul se luptă pentru avantajele economice şi regionale.
(Captură Foto)

Miniştrii din 14 state membre OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) au ajuns la un acord privind reducerea producţiei lor petroliere cu 1,2 milioane de barili pe zi, cu scopul de a impulsiona creşterea preţurilor globale la aurul negru.

Acordul încheiat miercuri la Viena de către cartelul petrolier va reduce producţia totală a acestuia la 32,5 milioane de barili pe zi începând cu luna ianuarie.

Preţurile la petrol au crescut semnificativ după anunţarea acordului, iar preţurile futures la ţiţei au crescut cu 8-9% la 15 minute după anunţ, ajungând la peste 50 de dolari americani pe baril.

Khalid al-Falih, ministrul saudit pentru Energie, a declarat că Teheranului i se va permite să îşi îngheţe producţia de petrol la nivelurile înregistrate înaintea momentului aplicării sancţiunilor internaţionale pentru programul său nuclear.

El a declarat că Rusia şi alţi producători majori de petrol care nu fac parte din OPEC au căzut de asemenea de acord să îşi reducă producţia petrolieră cu 600.000 de barili pe zi.

Ministrul rus al Energiei Aleksandr Novak a declarat că Moscova este pregătită să îşi reducă producţia petrolieră treptat începând cu primul trimestru al anului următor.

Novak a declarat că reducerile impuse de Rusia vor fi treptate “din cauza unor chestiuni tehnice”.

În plus, Novak a susţinut că Moscova se aşteaptă ca şi alte ţări non-OPEC să ajungă la nivelul Rusiei privind reducerea producţiei lor de petrol - reducându-şi astfel producţia, în mod colectiv, cu până la 300.000 de barili pe zi.

Ministrul rus al Energiei a mai declarat că oficiali din ţări OPEC şi non-OPEC au căzut să acord să se întâlnească în termen de 9 zile pentru discuţii suplimentare privind coordonarea cooperării lor pe baza noului acord.

Ministrul Energiei din Qatar, Muhammad Salih al-Sada, a precizat că s-a propus ca întâlnirea să aibă loc la Doha în 9 decembrie.

Ministrul venezuelean al Energiei, Eulogio del Pino, a declarat că ţările non-OPEC care au semnalat că sunt pregătite să reducă producţia petrolieră stabilită de OPEC includ Kazahstan, Oman şi Mexic.

Totuşi, oficialii guvernului kazah au refuzat să comenteze imediat pe marginea acordului.

Analiştii în domeniul industriei petroliere au avertizat că, dacă acordul din 30 noiembrie se va prăbuşi, preţurile globale la petrol vor scădea cu până la 20%, ajungând la sub 40 de dolari americani pe baril.