Document divulgat sugerează că guvernul britanic nu are o strategie privind Brexitul

Un document divulgat din interiorul guvernului premierului May susţine că s-ar putea să nu existe planuri pentru Brexit timp de încă şase luni. Departamentele din guvernul britanic au fost învinuite pentru întârziere.
Premierul britanic Theresa May. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.11.2016

Memorandumul “Brexit Update”, obţinut de ziarul The Times şi citat de BBC marţi, susţine că departamentele guvernamentale lucrează la peste 500 de proiecte privind Brexitul şi ar putea avea nevoie de un număr suplimentar de 30.000 de funcţionari publici.

Conform documentului, guvernul a eşuat să ajungă la o strategie comună privind Brexitul din cauza diviziunii ministeriale. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, ministrul Comerţului, Liam Fox, şi ministrul însărcinat pentru Brexit, David Davis, par să fie într-o tabără, în timp ce ministrul Finanţelor, Philip Hammond, şi ministrul pentru Afaceri, Greg Clark, par să fie în alta.

Datat în 7 noiembrie, memorandumul a criticat-o de asemenea pe premierul Theresa May pentru tendinţa ei “de a lua decizii şi de a stabili detalii pentru a rezolva singură această problemă”.

Totuşi, Biroul lui May a declarat că nu recunoaşte afirmaţiile făcute în memorandum.

“Acesta nu este un raport guvernamental şi nu recunoaştem afirmaţiile făcute în el”, a declarat un purtător de cuvânt al biroului premierului May. “Suntem concentraţi să ne facem treaba şi să reuşim cu Brexitul”.

Pe lângă evidenţierea diviziunii guvernamentale, memorandumul mai susţine că este posibil ca “jucătorii majori” din industrie să facă presiuni asupra şefei guvernului pentru a obţine asigurări post-Brexit.

Parlamentul va vota Brexitul

Memorandumul divulgat reprezintă doar cel mai recent capitol în procesul ieşirii iminente a Marii Britanii din UE (Brexit).

În 23 iunie 2016, 52% dintre britanici au votat la un referendum controversat privind ieşirea ţării din blocul european. Dar, la începutul acestei luni, într-o decizie controversată, Înalta Curte din Londra a decis că Parlamentul ar trebui să voteze în privinţa Brexitului înainte ca guvernul să lanseze procesul oficial de separare.

Decizia Curţii a declanşat temeri în rândul susţinătorilor Brexitului că declanşarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona – care marchează începutul negocierilor privind ieşirea britanicilor din UE – ar putea fi amânată diupă martie 2017, dată stabilită de premierul Theresa May. În plus, experţii au mai declarat că verdictul Înaltei Curţi ar putea permite parlamentarilor să slăbească abordarea guvernului în negocieri. Fără să-şi exprime în mod explicit strategia sau abordarea în legătură cu discuţiile, May a indicat de mai multe ori că nu va face un compromis în legătură cu problema controlării frontierei, dar a adăugat, de asemenea, că i-ar place să păstreze un acces cât mai mare la piaţa unică europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor