Guvernul austriac doreşte să înăsprească regulile privind acordarea de azil
alte articole
Statul austriac a propus marţi un controversat proiect de lege privind reevaluarea cazurilor refugiaţiilor, la trei ani după ce li s-a aprobat cererea pentru azil.
Refugiaţii vor fi trimişi înapoi în ţările lor de origine, dacă acestea sunt considerate a fi sigure peste 3 ani.
Conform proiectului de lege, migranţii care doresc să primească azil vor putea să se reunească cu membrii familiilor doar după 3 ani. În prezent, cerinţa este de numai un an.
Proiectul de lege va ajunge în faţa Parlamentului în luna decembrie, iar susţinătorii acestuia speră că migranţii vor fi descurajaţi să vină în Austria.
Cancelarul austriac Werner Faymann a declarat că legislaţia este un “semnal că azilul este ceva temporar”.
Grupurile pentru drepturile omului au criticat proiectul de lege, susţinând că acesta va fi o mare problema pentru cei care doresc să obţină azil şi să se integreze în societatea austriacă.
Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) a declarat că noile reguli propuse, privind rudele refugiaţilor, “ar putea ţine familiile despărţite timp de mulţi ani, dacă nu pentru totdeauna”.
Aproximativ 400.000 de imigranţi au sosit în Austria începând cu luna septembrie, majoritatea lor îndreptându-se către Germania sau Scandinavia.
Europa se confruntă în acest an cu un val record de refugiaţi sosiţi din ţări lovite de conflicte din Africa şi Orientul Mijlociu. În timp ce câţiva lideri europeni susţin o politică primitoare în privinţa refugiaţilor, alţii favorizează măsuri precum controlarea graniţelor externe ale UE, deportarea unui număr mai mare de refugiaţi şi finanţarea ţărilor din lumea a treia pentru a găzdui refugiaţii şi a-i descuraja să mai încerce să ajungă în Europa.
Conform celor mai recente date publicate de Organizaţia Internaţională pentru Imigrare, peste 704.220 de refugiaţi au ajuns pe ţărmurile Europei până acum în acest an, în timp ce un total de 3.257 de oameni fie s-au înecat fie au fost daţi dispăruţi în călătoriile lor periculoase spre continent.