Guvernul a instituit stare de alertă în Vrancea, Buzău şi Brăila
alte articole
Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, instituirea stării de alertă pentru judeţele Vrancea, Buzău şi Brăila. Măsura a fost dispusă în cadrul Comandamentului de iarnă întrunit la Guvern.
Starea de urgenţă nu înseamnă restrângerea vreunei libertăţi cetăţeneşti şi nici achiziţii publice sau bani alocaţi pentru primării, a precizat premierul, ci va permite o coordonare la nivel naţional, "comandă unică" în primul rând pentru deszăpezirea drumurilor dar şi pentru ajutorarea autorităţilor locale, a mai precizat premierul.
"Având o conducere unitară putem să îndepărtăm rapid toate consecinţele ultimelor două zile şi să ne pregătim pentru miercuri şi joi, când avem o nouă perioadă dificilă", a declarat Ponta
Instituirea stării de urgenţă va permite executivului să aprobe mai multe ajutoare - combustibil, apă, bani - pentru autorităţile celor trei judeţe.
Liviu Dragnea anunţase luni dimineaţă că îi va propune premierului Victor Ponta decretarea stării de alertă în judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea, care duminică au fost preţ de şase ore sub cod roşu de viscol.
"Starea de alertă ne va crea posibilitatea şi cadrul legal pentru a dispune măsurile necesare pentru a elimina efectele acestui dezastru, efectele acestei stări de forţă majoră", a declarat vicepremierul Dragnea, citat de Realitatea.net.
Referitor la situaţia drumurilor, vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat că tronsonul Bucureşti - Lehliu se deschide la ora 17, iar tronsonul Lehliu - Feteşti se va deschide la "câteva ore după ce se termină viscolul", informează hotnews.
Şoseaua Bucureşti - Urziceni a fost deschisă de la ora 12, la fel ca şi Slobozia - Hârşova - Constanţa, a mai precizat Dragnea.
Conform legestart.ro, starea de alertă se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă.
Instituirea stării de alertă le permite autorităţilor să ia orice măsuri pentru prevenirea şi înlăturarea pericolelor pe care le presupune constatarea unei situaţii de urgenţă. Nu se restrâng însă drepturile constituţionale ale locuitorilor din zona pentru care s-a instaurat starea de alertă, aşa cum se întâmplă în cazul stării de urgenţă.