Guvernul a aprobat bugetul "cârpit" pe 2015

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Guvernul a aprobat vineri seară bugetul pe 2015 în cadrul unei şedinţe amânate de două ori pe parcursul zilei, deoarece bugetul nu era finalizat, relatează postul B1 TV.

La începutul şedinţei, demarate în jurul orei 19:00, premierul Victor Ponta a ţinut să declare că el nu poate mări sau micşora bugetul vreunei instituţii. Totodată, Ponta a subliniat că proiectul de buget nu prevede noi taxe şi impozite pentru 2015 în schimb include o serie de măsuri sociale promise în acest an.

”Nu pot nici să tai, nici să pun în buget, nici pentru o instituţie, nici pentru alta. Acest gen de propagandă cred că nu ne ajută să le spunem oamenilor ce se întâmplă cu banii lor. Proiectul de buget nu prevede noi taxe şi impozite, ci doar ceea ce este deja în vigoare. Sunt toate măsurile economice şi sociale, scăderea CAS, scutirea de impozit a profitului reinvestit, la pachetul all inclusive am adoptat ordonanţa de urgenţă prin care definim pachetele all inclusive în turism care vor beneficia de TVA scăzut”, a declarat premierul.

De asemenea, premierul a mai ţinut să explice că tăierile de bugete de la anumite instituţii (precum Ministerul Justiţiei, Sănătatea, Cultura etc. n.r.) se datorează faptului că acestea vor beneficia de CAS redus şi, în plus, titlurile executorii (tăierile salariale câştigate în instanţă de bugetari n.r.) au fost sau sunt plătite, deci "e normal să nu mai apară în buget."

Amintim că proiectul de buget pe 2015 a stârnit critici puternice din partea opoziţiei.

"Deficitofag, de supravieţuire şi prădător cu cetăţenii", a caracterizat deputatul Andreea Paul bugetul pe anul viitor, în timp ce fostul ministru de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu a opinat şi el că bugetul "cârpit pentru 2015" este o dovadă a colapsului fiscal-bugetar şi a adâncirii românilor în sărăcie.

Premierul Victor Ponta taie exact din bugetele cărora le făcea promisiuni în campania electorală: bugetul sănătăţii sau bugetul pentru justiţie în timp ce Avocatului Poporului este recompensat pentru inactivitate cu un plus de peste 27%, mai acuză reprezentanţii opoziţiei.

Mai mult, în condiţiile în care asumarea unui deficit bugetar de 1,83% din PIB pentru 2015 înseamnă că România va continua să se îndatoreze cu 92 euro pe secundă (echivalentul a 14 salarii medii nete pe minut) pentru acoperirea diferenţei dintre ceea ce încasăm şi cheltuim, guvernul Ponta refuză să-şi asume o "minimală responsabilitate în bătălia cu evaziunea fiscală vizibilă", estimată la 102 miliarde lei în anul 2013, adică 680 euro pe secundă, explică Andreea Paul.

"Guvernul Ponta continuă să îndatoreze România şi în anul 2015, iar românii vor plăti peste 9,1 miliarde pentru dobânzi în sarcina datoriei publice.", avertizează şi Gheorghe Ialomiţianu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne