Guşă: Administratorul judiciar al PSV Company e urmărit penal şi a acţionat împotriva intereselor companiei
alte articole
Co-proprietarul PSV Company, Cozmin Guşă, afirmă că administratorul judiciar al firmei, Arin Stănescu, e urmărit penal şi că acesta a luat decizii care au prejudiciat interesele companiei, în prezent din cauza cercetării acestuia activitatea PSV fiind aproape blocată.
Redăm integral pasajele relevante despre problemele PSV Company (fosta Petromservice).
Conform unei rezoluţii a Parchetului de pe lângă ICCJ, pe care o am în faţă, se pare că aveţi probleme serioase cu managementul juridic al PSV Company, în sensul că a început urmărirea penală faţă de RVA (RVA INSOLVENCY SPECIALIST SPRL, n.r), compania de insolvenţă, respectiv Arin Stănescu, managerul acesteia. Ce se întâmplă cu compania dumneavoastră în acest caz, s-a blocat activitatea în totalitate?
Cozmin Guşă: Aşa e, avem probleme serioase din această pricină, însă activitatea nu e blocată în totalitate, cel puţin la firmele pe care le deţinem şi care nu se află în procedura de insolvenţă. Însa la nivel decizional major, din cauza urmăririi penale asupra administratorului judiciar, activitatea este cvasi-blocată până la numirea unui alt administrator judiciar care să poată acţionă procedural şi , mai ales, să nu fie în conflict cu interesele companiei.
Cum adică în conflict cu interesele companiei, pare a fi o acuzaţie gravă?
Cozmin Guşă: Este, dar nu îmi aparţine, instituţiile statului au formulat-o, iar eu sunt de-acord cu ea. Să detaliez: rezoluţia Parchetului pe care mi-aţi citat-o dumneavoastră ascunde în spate de fapt o încrengătură de interese veche, extrem de nociva pentru PSV Company. În esenţă, administratorul judiciar a forţat plata nejustificată a unor sume mari de bani către o anumită doamnă, Ana Bodea, care pretinde circa 10 milioane euro pentru un aşa numit brevet de invenţie legat de procesarea calcarului brucitic în magneziu metalic, iar RVA, în loc să chestioneze valabilitatea brevetului şi a plăţii, făceau lobby pentru plată într-un mod deşănţat, pe care plată, în final, au şi executat-o parţial. În ceea ce ne priveşte, am avertizat, chiar şi-n mod formal, că nu se justifica acest favoritism către Ana Bodea şi-ar putea fi penalizat legal, administratorul judiciar a preferat nu doar să ne ignore, dar a sfidat interesele creditorilor şi acţionarilor, prin efectuarea plăţilor; iar asta pare a nu fi singurul element, înstrăinarea GiurgiuNav fiind chestionabila într-un mod similar.
Are legătură cu interesele lui Sorin Ovidiu Vîntu această forţare şi plată, datele noastre îl indică drept un numitor comun între Ana Bodea, de la care a cumpărat exploatarea Budureasa, respectiv RVA şi Arin Stănescu, căruia i-a încredintat administrarea juridică a PSV Company, înainte că dumneavoastră să deveniţi acţionari majoritari?
Cozmin Guşă: Posibil, dar nu e treaba noastră, sunt convins că organele de anchetă ştiu deja adevărul, n-ar fi început urmărirea penală în lipsă probelor, iar relaţiile vechi dintre cei menţionaţi, coroborate cu autorizaţiile de interceptare a convorbirilor, sau dublate, spre exemplu, de informaţiile oferite de către comisia rogatorie româno-cipriotă ce verifică traseele sumelor de bani extrase din companie (comisie instituită tocmai că urmare a scandalului PSV - n.r), ar putea oferi exact informaţiile pe care le sugeraţi. Oricum, dacă aţi avea acces la datele de transferuri financiare operate în ultimii ani, v-aţi îngrozi de-a dreptul, şi n-aţi mai considera ca fiind grave acuzaţiile emise asupra administratorilor sau acţionarilor.
Care sunt posibilele consecinţe juridice pentru posibilul grup prezentat, dar şi implicaţiile pentru societatea dumneavoastră?
Cozmin Guşă: În acest caz specific al RVA, deocamdată încadrările sunt la bancruta frauduloasă, funcţie de probele strânse la dosar şi de apariţia unor alte circumstanţe agravante, consecinţele pot fi grave. Pentru PSV, consecinţă imediată este schimbarea administratorului judiciar, o altă posibilă consecinţă, pozitivă de data această, fiind recuperarea banilor de la, deja celebra, Ana Bodea, deoarece ne-am constituit şi noi, în mod legitim, ca parte civilă în cauza citată. Sigur că această pauză forţată induce, în acelaşi timp, o anumită întârziere în relaţiile de reprezentare ale companiei legate de participaţiile minoritare gen OTV, Realitatea s.a.
Când estimaţi că se va debloca activitatea PSV Company?
Cozmin Guşă: Imediat ce un alt administrator judiciar îşi va intră în drepturi, respectiv pe termen mediu, atunci când vom reuşi satisfacerea doleanţelor creditorilor, ceea ce e în puterea noastră azi, şi-o vom realiză foarte curând; nu vreau însă să speculez legat de termene.