Cozmin Guşă: Am interupt brusc prietenia cu Sorin Ovidiu Vîntu, nu ne-am mai întâlnit din martie 2010

Cozmin Guşă a afirmat duminică, că nu s-a mai întâlnit din martie 2010 cu Sorin Ovidiu Vîntu, când s-a decis să întrerupă brusc orice relaţie cu omul de afaceri din cauza unor situaţii şi atitudini care nu corespundeau principiilor lui,

“Eram într-o relaţie apropiată ce-a fost productivă nu doar pentru mine şi el, dar chiar pentru anumite conjucturi ce au redefinit pozitiv spaţiul public românesc. Din păcate, pentru relaţia noastră, analiza şi interpretarea anumitor gesturi ale sale, m-au făcut pe mine să întrerup brusc această relaţie, nu ne-am mai întâlnit astfel din martie 2010”, a răspuns Guşă, întrebat în ce fel de relaţii se mai află cu Sorin Ovidiu Vîntu, cel care invoca pe vremuri că au relaţii de prietenie strânse.

“Relaţia nu mai există, n-am nici o bucurie legat de asta, dar am satisfacţia că am acţionat conform principiilor mele”, a mai arătat Cozmin Guşă.

În ceea ce priveşte faptul că Vîntu încă se lăuda c-ar fi adevăratul proprietar al Strategies Research Investment SRL (firma lui Guşă, care co-deţine PSV, fosta Petromservice, n.r.), Guşă a răspuns că ştia că există acest zvon. “Asta nu e un lucru nou, deci nu mă miră neapărat, putând deduce starea în care se află SOV azi: părăsit de cei pe care-i consideră prieteni, detestat de foştii colaboratori ce azi îngroaşă rândurile inculpaţilor, ignorat de foştii angajaţi sau parteneri cărora le-a creat probleme. Este un obicei al oamenilor aparţinând vechiului sistem de a se prezenţa că fiind "păpuşarii" tuturor, era o atitudine ce le oferea un mare avantaj de relaţionare cu un mediu puternic santajabil. Acele vremuri au trecut însă”, a spus Cozmin Guşă.

Co-acţionarul PSV a prezentat şi câteva detalii despre modul în care firma sa a preluat PSV de la firmele ce aparţineau lui SOV şi despre dificultăţile puse acestei tranzacţii de problemele penale ale lui Vîntu, inclusiv deţinerea sa în arest. "Legat de tranzacţia dintre noi şi Vîntu, fac în premieră nişte precizări suplimentare celor emise deja, cred că or să facă oricum deliciul cititorilor EVZ: negocierile între el şi noi (desfăşurate doar prin intermediul asociatului meu, Măricel Păcuraru, eu nemaicomunicând cu SOV), s-au finalizat spre semnare exact pe data de 7 noiembrie 2011, eu deplasându-mă în Cipru exact în acea zi pentru a prelua acţiunile offshore-ului Elbahold, deţinătorul majoritar al PSV Company. Soarta a făcut că exact în momentul în care, la Otopeni, partenerul meu era pe punctul să încheie tranzacţia financiară la domiciliul lui SOV, procurorii s-au prezentat la domiciliul lui SOV spre a-l aresta chiar în cauza PSV, şi a prejudicierii acţionarilor minoritari prin devalizarea fondurilor companiei. Singură soluţie a fost preluarea acţiunilor Elbahold, dublată însă de existenţa unui "trustee" în favoarea lui SOV (deoarece tranzacţia financiară nu se finalizase încă), "trustee" ce-şi pierdea valabilitatea în cazul semnării unui act ulterior ce să ateste finalizarea tranzacţiei financiare. Acest act a apărut 2 săptămâni mai târziu, pe 21.11 2011, când în urmă eliberării lui SOV din arest s-a creat posibilitatea finalizării tranzacţiei financiare printr-un document semnat şi parafat în România, în faţă avocatului; acesta a fost ultimul act intervenit între noi (Strategies Research Investments SRL) şi SOV", a explicat Guşă.