Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a şase foşti şefi ai Petrom Service

Epoch Times România
10.10.2010

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, vineri seara, arestarea preventivă pentru 29 de zile a omului de afaceri Mihai Sorin, fost director general al Petrom Service, şi a altor cinci foşti şefi ai PSV Company, fostă Petrom Service.

Decizia Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au efectuat, pe 7 octombrie, 18 percheziţii domiciliare în Bucureşti, Ploieşti şi Corbeanca (Ilfov), la sediile companiei PSV Company SA, fostă Petrom Service, şi a altor societăţi, fiind începută urmărirea penală împotriva a 10 persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, evaziune fiscală, spălare a banilor şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Procurorii au ridicat mai multe documente, laptop-uri asupra cărora urmează să fie efectuate percheziţii informatice, dar şi un pistol cu gaze deţinut fără documente legale (autorizaţie de deţinere şi permis de port armă), iar la sediul DIICOT au fost aduse 12 persoane pentru audieri.

Potrivit unui comunicat DIICOT remis, pe 7 octombrie, AGERPRES, percheziţiile au fost efectuate în vederea documentării activităţii infracţionale desfăşurate de către persoane cu funcţie de conducere din cadrul PSV Company şi a altor societăţi comerciale, în materia infracţiunilor de criminalitate economico-financiară.

"Cercetările au stabilit faptul că prin încheierea unor contracte fictive derulate de către SC PSV Company (fostă Petrom Service SA) a fost retrasă în mod nejustificat suma totală de aproximativ 20 milioane lei, iar pentru disimularea fondurilor încasate învinuiţii au procedat la înfiinţarea a 18 societăţi comerciale în care aveau calitatea de asociaţi/administratori/împuterniciţi pe cont. În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de 10 învinuiţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare, evaziune fiscală, spălare a banilor şi constituirea unui grup infracţional organizat", se arată în comunicatul DIICOT.

Potrivit IGPR, în perioada 2006 - 2008, membrii grupării şi-au însuşit, în mod ilegal, sume de bani din patrimoniul societăţilor pe care le administrau sau ale căror resurse financiare le gestionau.

De asemenea, aceştia sunt suspectaţi de sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor către bugetul de stat, prin ascunderea surselor impozabile sau taxabile, precum şi de disimularea originii ilicite a sumelor de bani obţinute în acest fel prin transferuri bancare succesive urmate de retragerea în numerar.

Astfel, prin folosirea a 18 societăţi comerciale, majoritatea înfiinţate în 2006 de către o parte din membrii care deţin calităţile de asociaţi şi administratori, s-au derulat operaţiuni de sprijinire a funcţionarilor din cadrul unei alte societăţi comerciale, pentru delapidarea acesteia, prin înregistrarea unor operaţiuni fictive în vederea creării aparenţei prestării unor servicii în domeniul IT.

În acelaşi mod s-a acţionat şi pentru ascunderea sursei impozabile sau taxabile, prin declararea inexactă, în bilanţurile anuale şi situaţiile financiare depuse la organele fiscale, de date nereale cu privire la profitul impozabil (baza de calcul pentru impozitul pe profit) şi livrările/prestările de servicii (bază de calcul pentru TVA colectată, în funcţie de care se calculează TVA de plată).

Prejudiciul estimat este de aproximativ 20 milioane lei, sumă cu care a fost delapidată respectiva societate comercială şi de aproximativ 500.000 euro, sumă cu care societăţile administrate de membrii grupării s-au sustras de la plata către bugetul de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor