Grupurile pentru drepturi din Rusia se tem de represiune odată cu modificarea legilor

Camera inferioară a Parlamentului Rusiei şi-a dat vineri acordul preliminar pentru o lege care va eticheta mai multe grupuri de drepturi ca "agenţi străini", o manevră despre care adversarii spun că este o încercare de a înăbuşi protestele împotriva lui Vladimir Putin, potrivit unui raport Reuters.
Epoch Times România
09.07.2012

Camera inferioară a Parlamentului Rusiei şi-a dat vineri acordul preliminar pentru o lege care va eticheta mai multe grupuri de drepturi ca "agenţi străini", o manevră despre care adversarii spun că este o încercare de a înăbuşi protestele împotriva lui Vladimir Putin, potrivit unui raport Reuters.

Legea, prezentată în primă lectură de preşedintele partidului Rusia Unită, va înăspri controlul asupra organizaţiilor non-guvernamentale care primesc finanţare externă, forţându-le să prezinte rapoarte privind activitatea lor, de două ori pe an.

Criticii spun că legea, aprobată cu 323 de voturi în camera de 450 de locuri, face parte dintr-o represiune asupra libertăţilor civile şi mişcării de opoziţie, care protestează împotriva revenirii lui Putin la preşedinţie, pentru un nou mandat de şase ani.

Deşi Kremlinul neagă orice planificare a unei represiuni, ONG-urile sunt îngrijorate deoarece termenul de "agenţi străini" are o conotaţie ostilă şi aminteşte de Războiul Rece.

Proiectul de lege ar putea pune în pericol activităţile unor organizaţii cum ar fi Amnesty International, care militează pentru drepturile omului, şi Transparency International, un monitor al corupţiei.

Prin urmare, aprobarea acestei legi creşte cuantumul amenzilor aplicate protestatarilor şi numărul raidurilor efectuate asupra caselor unor organizatori ai protestelor, în urma revenirii lui Putin la Kremlin, pe 7 mai.

Legea cu privire la ONG-uri necesită trei lecturi în Duma de Stat şi una în camera superioară. Conform legii, orice ONG care primeşte finanţare externă şi refuză să se înregistreze ca "agent străin" şi să respecte noua lege, s-ar putea confrunta cu o suspendare de până la şase luni, fără ordin judecătoresc.

În alte evoluţii care au îngrijorat opoziţia vineri, deputatului comunist Vladimir Bessonov i-a fost ridicată imunitatea parlamentară şi se poate confrunta cu urmărire penală pentru că ar fi bătut un poliţist la un miting din decembrie, anul trecut.

Deputaţii din opoziţie au declarat că se temeau că această manevră va avea loc la propunerea Rusiei Unite, creând astfel un precedent şi deschizând calea ca aceştia să fie urmăriţi penal dacă sunt arestaţi la mitinguri.

Rusia Unită a propus reinstituirea pedepselor cu închisoarea pentru calomnie. Dacă este aprobată, aceasta ar putea permite condamnarea lui Alexei Navalny, unul din liderii opoziţiei, dacă el va mai repeta sloganul care descrie partidul Rusia Unită drept o bandă de "escroci şi hoţi".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor