Oligarhii ruşi au început să tremure: Vladimir Putin le pregăteşte o reprivatizare (presa)

Preşedintele Vladimir Putin l-a mandatat pe Igor Secin - unul din cele mai influente personaje din anturajul său, reprezentantul aripii numite 'siloviki' (foşti lucrători ai serviciilor speciale sau 'aripa dură') - să conceapă un program de reprivatizare, ale cărui perspective îi fac să tremure pe oligarhii ruşi, potrivit The Guardian. În afară de activele din sectorul energetic, ar urma să fie supuse reprivatizării şi industriile siderurgică şi a aluminiului.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (JEWEL SAMAD / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
25.06.2012

Preşedintele Vladimir Putin l-a mandatat pe Igor Secin - unul din cele mai influente personaje din antuPreşedintele Vladimir Putin l-a mandatat pe Igor Secin - unul din cele mai influente personaje din anturajul său, reprezentantul aripii numite 'siloviki' (foşti lucrători ai serviciilor speciale sau 'aripa dură') - să conceapă un program de reprivatizare, ale cărui perspective îi fac să tremure pe oligarhii ruşi, potrivit The Guardian. În afară de activele din sectorul energetic, ar urma să fie supuse reprivatizării şi industriile siderurgică şi a aluminiului. rajul său, reprezentantul aripii numite 'siloviki' (foşti lucrători ai serviciilor speciale sau 'aripa dură') - să conceapă un program de reprivatizare, ale cărui perspective îi fac să tremure pe oligarhii ruşi, potrivit The Guardian. În afară de activele din sectorul energetic, ar urma să fie supuse reprivatizării şi industriile siderurgică şi a aluminiului.

Economia Rusiei este în prezent determinată de două lucruri: primul - părerea lui Putin şi al doilea - preţul mondial la petrol şi gaze, scrie ziarul menţionat.

'Pentru ei (siloviki) economia este un simplu ATM. Noi nu vrem să plecăm, cine vrea? Doar că viaţa devine din ce în ce mai greu de suportat în Rusia, unde corupţia este peste tot, de la Kremlin până la poliţia rutieră', constată cu amărăciune un cuplu de oameni de afaceri din Sankt Petersburg, care sunt decişi să părăsească ţara, scufundată într-o corupţie endemică.

În prezent, Rusia se situează pe locul 120 într-un clasament al Băncii Mondiale în privinţa perspectivelor de afaceri. Populaţia scade de la o zi la alta, mai ales din cauza exodului persoanelor tinere, în combinaţie cu o speranţă de viaţă scăzută şi o rată a natalităţii redusă. Dar pentru cei suficient de norocoşi cu relaţii în structurile puterii şi pentru cei care au reuşit să obţină un post în ministerele de forţă, viaţa nu este chiar aşa de rea.

În ultimii zece ani, economia Rusiei a înregistrat o creştere continuă, mai ales datorită preţului ridicat la petrol. Astfel, ţara a ajuns să fie a treia în lume după rezervele de lichidităţi, în timp ce Produsul Intern Brut (PIB) a crescut de zece ori. Deşi acum, după revenirea lui Putin la Kremlin, situaţia este oarecum diferită. Chiar şi pentru cei mai bogaţi oameni din Rusia, care, cel puţin nu merg alături de preşedinte, vine o nouă eră economică.

În acest context, publicaţia britanică atrage atenţia asupra numirii lui Igor Secin, una dintre 'eminenţele cenuşii' ale lui Putin, în cea mai influentă poziţie în sistemul energetic rus.

'Secin provine la fel ca Putin din fostul KGB. Este cunoscut şi ca Darth Vader ,, persoana cea mai rea de pe planetă,,', remarcă The Guardian, cu referire la personajul negativ din Războiul stelelor. Până la revenirea lui Putin pentru a treia oară în fotoliul prezidenţial, Secin a fost vicepremier, iar, în prezent, pe lângă funcţia de director executiv al Rosneft i-a fost încredinţat şi şefia Rosneftegaz - succesorul Ministerului sovietic de petrol şi gaze. În prezent, Secin are o mai mare putere chiar decât primul ministru Dmitri Medvedev. 'Noua strategie' de reprivatizare a activelor din domeniul energetic, de fapt o tentativă de a le aduce în mâinile persoanelor din anturajul lui Putin, aruncă Rusia cu aproape un deceniu înapoi, estimează experţii.

Mulţi oligarhi, printre care şi patronul consorţiului AAR din Moscova, se gândesc serios să plece din ţară în aceste condiţii, nu înainte de a-şi transfera afacerile în străinătate până nu e târziu.

Potrivit unor surse apropiate locatarului de la Kremlin, preşedintele Federaţiei Ruse este foarte preocupat de creşterea actuală a 'democraţiei necontrolate'. Aceeaşi formulă ca în cazul legii privind mitingurile neautorizate (care prevede penalităţi extrem de mari) va fi aplicată şi în economie. Astfel, este de aşteptat ca influenţa foştilor reprezentanţi ai KGB în sectorul petrolier să crească, apreciază The Guardian, indicând că la Moscova se anticipează şi o reprivatizare în sectorul aluminiului, fiind vizată direct compania Rusal, al lui Oleg Deripaska, căsătorit cu una din nepoatele defunctului preşedinte Boris Elţin.

În ultimii 12 ani, Putin a promis de nenumărate ori să diversifice economia rusă. Puţine lucruri însă s-au schimbat în acest timp, iar acum putem observa chiar un proces invers. După cum declară patronul unei mici companii de petrol, 'singura modalitate de a face afaceri în Rusia este metoda gangsterilor'.

Economia rusă se bazează pe preţul la petrol: 117 dolari pe baril este preţul care menţine creşterea Rusiei, însă valoarea petrolului începe să scadă şi se se estimează că va coborî în continuare. În acest context, ziarul britanic evocă o declaraţie a economistului Nouriel Roubini , care crede că Rusia este supusă unor riscuri mai mari decât celelalte economii emergente (din cadrul BRIC - Brazilia, Rusia, India şi China).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor