Grindeanu promite un "Guvern al dialogului": Vă asigur că am înţeles pe deplin toată supărarea generată de OUG 13
alte articole
La doar o lună de când a fost învestit în funcţie, sute de mii de români i-au cerut, în stradă, demisia. Acum, în timpul dezbaterilor din Parlament privind moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie, premierul Sorin Grindeanu susţine că a înţeles mesajul românilor şi promite schimbări: dialog permanent cu românii, consultări şi transparenţă. De cealaltă parte, Opoziţia îl acuză că este lipsit de credibilitate şi îi cere să facă un pas în spate.
"Ca premier, îmi doresc să particip la reconcilierea atât de necesară între români. Vă asigur că am înţeles pe deplin toată emoţia şi supărarea pe care Ordonanţa 13 le-au generat. O parte însemnată a acestei ţări ne-a transmis democratic că nu identifică binele general în acea ordonanţă. De aceea, am decis să convoc de urgenţă Guvernul pe care îl conduc şi să o abrogăm. Nu voi mai accepta nicio iniţiativă de acest gen în Guvern. Am considerat ca prim-ministru că trebuie să fac asta. E nevoie de mai multă dezbatere, de mai mult dialog, de mai multe opinii avizate pe aceste subiecte, care pot trezi emoţii puternice în societate, iar cel mai bun loc ca acest lucru să se întâmple este aici, în Parlament", a declarat Grindeanu, citat de Agerpres.
În acelaşi timp, premierul a admis că evenimentele care au avut loc în România în ultimele zile nu pot fi ignorate.
"Câteva seri la rând am stat şi am urmărit protestele, fiind în sediul Guvernului. Cred că românii care au ieşit în stradă au tot dreptul să îşi strige nemulţumirea, atunci când simt asta. Îmi exprim public aprecierea pentru modul impecabil în care jandarmii români şi-au făcut datoria în aceste zile. Am văzut cu toţii că oamenii s-au simţit în majoritatea timpului protejaţi şi în siguranţă. Am văzut în aceste zile foarte multă creativitate, atât pe pancarte, atât în lozincile scandate, cât şi pe Facebook. Am avut ocazia să citesc foarte multe comentarii şi mesaje. Unele au fost de susţinere, altele evident negative. Voi aprecia întotdeauna orice critică, dacă are în spate argumente, dar nu voi accepta ura revărsată asupra familiei şi a copiilor", a precizat Grindeanu.
În opinia premierului, oamenii politici au datoria "să armonizeze" opiniile venite din partea societăţii şi să le aducă la "un numitor comun".
"Mă aşteptam ca ieri discursul preşedintelui Iohannis să meargă în această direcţie, pentru că deja s-a ajuns prea departe. Avem soţii, părinţi sau copii care au ajuns să-şi arunce cuvinte grele unii altora în aceste zile. Am auzit pe cineva spunând că părinţii sunt la protest în faţă la Cotroceni, iar copiii lor în faţă la Palatul Victoria. Nu pot accepta că există două Românii. Acest lucru trebuie să înceteze. Acest lucru nu este normal. Cum scria pe o pancartă 'Copiii din Piaţa Victoriei vin la părinţii lor la masa de Crăciun', la fel cum părinţii lor se bucură atunci când merg în vizită la nepoţii lor — aceasta este România normală şi cred că acesta este mesajul pe care orice om politic responsabil trebuie să-l dea. Nu ura, ci raţiunea şi dialogul trebuie să primeze", a punctat Grindeanu.
Un Guvern al dialogului, promite Grindeanu
"Guvernul va susţine în continuare lupta împotriva corupţiei şi consolidarea statului de drept. Vă promit că, de azi înainte, acest Guvern va fi exclusiv unul al dialogului şi al consultării publice pe marile subiecte, care privesc întreaga societate. Este singura modalitate pentru a merge mai departe cu toţii împreună, ca naţiune. Avem un program suficient de bun încât să nu ne pună niciodată să alegem între justiţie şi salarii, între dreptate şi pensii. Acestea nu sunt direcţii care să se excludă. Depind unele de celelalte.
Întărirea statului de drept nu este un scop în sine decât în măsura în care este folosit pentru a crea instituţii puternice, care să funcţioneze corect şi în interesul public, dar şi bunăstare în casele tuturor românilor, fie că lucrează în administraţie sau în companii private. Cu toţii merită o viaţă mai bună. Respectarea legilor e unul din factorii fundamentali care aduc bunăstare într-o ţară. Pentru asta trebuie să avem legi funcţionale adaptate normelor europene în materie, dar şi instituţii care să le pună în aplicare cu bună credinţă.
Românii au nevoie de drumuri, şcoli, spitale, locuri de muncă, de salarii şi de pensii mai mari sau de taxe mai mici. Companiile au nevoie de predictibilitate şi de coerenţă fiscală, dar mai presus de toate mai au nevoie de ceva: de dialog, de consultare şi de transparenţă. Vă rog să aveţi deplină încredere în Guvernul pe care îl conduc, în colegii noştri miniştri şi să respingeţi această moţiune de cenzură".