Paris: Manifestanţi atacaţi cu gaze lacrimogene la un protest împotriva reformelor muncii

Poliţia franceză a folosit gaze lacrimogene asupra manifestanţilor care au ieşit pe străzile Parisului pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de o controversată lege propusă de guvern.
Ciocniri violente între manifestanţi şi poliţie în Paris, 17 mai 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
18.05.2016

În Paris, sute de manifestanţi au participat marţi la protestul organizat de sindicate şi studenţi după ce preşedintele Francois Hollande a promis, într-un interviu radio, că va continua reformele planificate pentru sectorul muncii.

Manifestanţii au afişat pancarte pe care erau scrise mesaje şi au scandat lozinci precum “Mass media e mincinoasă, poliţia e fascistă”.

Protestul, iniţial paşnic, a devenit violent când unii dintre tinerii manifestanţi au aruncat cu obiecte, inclusiv cărămizi asupra poliţiştilori, distrugând proprietatea publică şi determinând poliţia să folosească gaze lacrimogene împotriva lor.

Liderii de sindicat au criticat violenţele, susţinând că acestea au distorsionat mesajul iniţial a protestului.

Presa pariziană a raportat că 12 persoane au fost arestate în timpul protestului, dintre care 9 pe motivul că au deţinut muniţie, iar ceilalţi trei pentru că au aruncat cu diverse obiecte.

Preşedintele Francois Hollande, a cărui popularitate a scăzut dramatic cu un an înaintea alegerilor prezidenţiale, a precizat că nu va renunţa la modificările propuse la legile muncii.

Hollande a declarat că 1.000 de manifestanţi au fost arestaţi şi peste 300 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi în ultimele câteva luni în protestele organizate împotriva modificării Codului muncii.

Guvernul francez susţine că schimbările propuse se concentrează pe numărul maxim de ore de muncă, zilele de concediu şi sărbători legale şi urmăresc să reducă rata şomajului la sub 10%.

Dimpotrivă, manifestanţii şi sindicatele muncitoreşti susţin că, prin modificarea Codului Mucii, guvernul dă posibilitatea compoaniilor să concedieze mai uşor angajaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor