Greenpeace a câştigat procesul cu Romsilva
alte articole
Activiştii de mediu de la Greenpeace au câştigat procesul intentat celor de la Romsilva, care au încercat să ascundă date despre tăierile abuzive din Retezat.
Potrivit Citynews, cei de la Romsilva au pretextat un atac de insecte asupra pădurilor şi, ca urmare, au avut loc defrişări masive într-o zonă cu arbori valoroşi din punct de vedere dimensional şi sortimental. În plus, spun cei de la Greenpeace, nu s-a ţinut cont de scopul tăierilor de conservare, utilizând tehnici agresive de exploatare. După ce abuzul a fost dovedit, Greenpeace a solicitat Ministerului Mediului şi al Pădurilor, precum şi Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, informaţii referitoare la controalele efectuate pe teren şi aplicarea unor sancţiuni pentru defrişările de pădure din Parcul Naţional Retezat, zona Râu Şes. Romsilva a refuzat să furnizeze aceste informaţii şi a fost acţionată în instanţă. „Acţionarea în instanţă a survenit în urma refuzului Romsilva de a oferi informaţiile solicitate de Greenpeace în legătură cu măsurile concrete de remediere a deficienţelor constatate, stadiul implementării acestor măsuri, persoanele sancţionate pentru neregulile constatate, sancţiunile aplicate pentru fiecare persoană în parte, măsurile luate pentru prevenirea altor situaţii similare”, spun activiştii de mediu. Procesul a fost câştigat de Greenpeace, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă.
Reamintim că, în vara anului 2011 a izbucnit un imens scandal după ce în Parcul Naţional Retezat s-a început defrişarea pădurii. Autorităţile silvice au dispus tăierea arborilor pe motiv că peste o mie de molizi, răspândiţi pe o suprafaţă de 1.500 de hectare din Parcul Naţional Retezat sunt afectaţi de o insectă care cauzează uscarea arborilor, respectiv „gândacul tipgraf”. Reprezentanţii Direcţiei Silvice Hunedoara anunţau că există 1.200 de arbori atacaţi de această insectă, iar 200 dintre aceştia se află în zona de protecţie specială a Parcului Naţional Retezat, în timp ce 1.000 sunt în zona tampon a rezervaţiei naturale. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Timişoara au cerut Direcţiei Silvice Hunedoara să inventarieze molizii afectaţi de gândac şi să obţină avizele necesare pentru tăierea arborilor. Numai că nu s-a lucrat legal, iar Corpul de Control al Ministerului Mediului a descoperit numeroase nereguli, după cum a recunoscut chiar ministrul mediului de la acea vreme, Laszlo Borbely. "Ancheta Corpului de Control al ministrului Mediului a reliefat faptul că patru partize (parchete) au fost exploatate fără avizul Administraţiei Parcului Naţional Retezat, iar o parte dintre copacii tăiaţi nu erau afectaţi de insecta dăunătoare. O parte dintre copaci sunt şi sănătoşi", a spus Borbely în toamna anului 2011. Oficialul a anunţat că au fost constatate trei contravenţii, iar firma care a făcut exploatarea lemnului a fost amendată.