Aproape 1.200 de centrale cu cărbune au fost propuse la nivel mondial
În ciuda unui flux constant de rapoarte de avertizare asupra consecinţelor schimbării climatului, aproape 1.200 de centrale cu cărbune sunt propuse a fi construite în jurul lumii, arată un raport.
Cel mai mare număr centrale propuse vor fi construite în China şi India, fiind urmate de Rusia şi Turcia, conform unei analize publicate de Institutul pentru Resurse Mondiale, cu sediul din Washington. Există alte centrale plănuite în Australia, Europa, Statele Unite şi în alte 52 de ţări.
Dar China a propus 363 de centrale care vor genera peste 550.000 de megawaţi şi India doreşte 455 de centrale cu cărbune pentru a genera 500.000 de megawaţi, conform autoarei raportului, cercetătoarea senioară Ailun Yang de la Institut.
Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie, cărbunele a fost responsabil în 2011 pentru 45% din totalul emisiilor de dioxid de carbon asociate cu energia, depăşind emisiile provenite din petrol şi gaz natural.
Yang a notat că “nu toate aceste proiecte vor fi neapărat aprobate şi dezvoltate”, analiza de faţă doar cercetând centralele propuse. “Totuşi, această cercetare arată un interes semnificativ – şi tulburător – în dezvoltarea pe baza de cărbune la nivel global”, a declarat ea.
China, care foloseşte cărbune ca sursă primară de energie, “a plătit un preţ uriaş pentru dependenţa sa de cărbune în forma creşterii temerilor legate de sănătatea publică, deteriorarea ecosistemelor, calitatea slabă a aerului, poluarea suplimentară cu carbon şi creşterea tensiunilor sociale”, scrie ea. În prezent, China consumă aproximativ 46% din cărbunele lumii, în timp ce SUA consumă 13% iar India 9%.
Doar anul trecut, peste 2.000 de muncitori au fost ucişi în dezastre miniere în China şi un raport din luna august publicat de grupul pentru protecţia mediului Greenpeace a susţinut că noile centrale cu cărbune propuse a fi construite ameninţă şi mai mult cu secarea Râului Galben şi transformarea Mongoliei Interioare într-un şi mai arid decât este deja.
Un număr de ţări în curs de dezvoltare, incluzând Cambodgia, Republica Dominicană, Guatemala, Laos, Maroc, Namibia, Oman, Senegal, Sri Lanka şi Uzbekistan propun de asemenea noi centrale, a susţinut raportul.
Şi în ciuda avertizărilor din partea mai multor grupuri pentru protecţia mediului şi acum din partea Băncii Mondiale, cererea pentru cărbune ar putea creşte cu 21% până în 2035, însemnând că multe dintre centralele de cărbune propuse acum vor fi probabil construite i puse în funcţiune.
Banca Mondială, într-un raport recent, a avertizat asupra unei creşteri cu 4 grade Celsius a temperaturii globale până în 2100, alături de o intensificare a vremii imprevizibile, a valurilor de căldură, secetelor, un declin în nivelurile de gheaţă arctică, o creştere a nivelurilor mării şi alte efecte.
În India, situaţia este puţin mai complexă, existând sute de milioane de oameni care trăiesc fara electricitate.
“Capacitatea Indiei generată de cărbune se extinde rapid, în mod similar cu experienţa Chinei din ultimii 10 ani”, susţine raportul. În plus, multe dintre aceste centrale s-ar putea să nu fie finalizate datorită temerilor privind poluarea, confiscările de terenuri, strămutarea oamenilor şi disponibilitatea cărbunelui.
În acelaşi timp, India urmăreşte să se extindă în domeniul surselor de energie regenerabilă pentru a reuşi ca până în 2020 consumul de energie regenerabilă sa reprezintă 15% din consumul energetic total, conform raportului.