"Haos climatic": Greenpeace avertizează în legătură cu 14 uzine de cărbune şi gaze naturale

Aceasta fotografie făcută pe 15 noiembrie 2010 arată lucrătorii conducând camioane la o mină de cărbune în Huo Guo Lin Le, situată în nordul Chinei, în regiunea Mongoliei interioare.
Aceasta fotografie făcută pe 15 noiembrie 2010 arată lucrătorii conducând camioane la o mină de cărbune în Huo Guo Lin Le, situată în nordul Chinei, în regiunea Mongoliei interioare. (Gou Yige / AFP / Getty Images)

O listă de 14 viitoare proiecte energetice din întreaga lume, bazate pe gaze naturale, petrol şi cărbune, ar creşte emisiile globale de dioxid de carbon cu 20 la sută şi ar crea un "haos climatic", care ar duce la creşterea temperaturilor la nivel mondial, potrivit unui studiu recent al Greenpeace.

Grupul de mediu a declarat că printre cele 14 proiecte se numără şi extinderea masivă a exploatării minelor de cărbune propusă în China - care este deja cel mai mare consumator de cărbune la nivel mondial - precum şi "dezvoltarea unor surse neconvenţionale riscante de petrol, în nisipurile bituminoase din Canada."

În total, cele 14 de proiecte din întreaga lume ar adăuga anual 6,34 miliarde de tone de dioxid de carbon în atmosferă până în 2020, dacă proiectele vor continua conform programului, a declarat Greenpeace, care a folosit o analiză a firmei de consultanţă Ecofys din Marea Britanie.

Cinci provincii nord-vestice din China vor fi cei mai mari contribuabili la emisiile globale de carbon, prin creşterea producţiei şi arderilor de cărbune, a menţionat Greenpeace.

Ţara va produce circa 620 milioane de tone de cărbune până în 2015 şi va genera alte 1400 de milioane de tone de dioxid de carbon pe an, ceea ce "aproape echivalează emisiile Rusiei în 2010", a declarat Greenpeace în raportul său.

În această lună, un smog dens s-a menţinut deasupra Beijingului şi altor oraşe din China, provocând un scandal public, mulţi dând vina pe poluarea cauzată de centralele de cărbune din China.

"Cea mai mare parte din noile emisii provenind din cele 14 proiecte energetice va rezulta din creşterea exploatării şi arderii de cărbune. Cărbunele ars pentru a produce energie electrică introduce deja mai mult [dioxid de carbon] în atmosferă decât oricare altă sursă de energie convenţională", a indicat studiul.

Greenpeace a declarat că toate cele 14 proiecte subminează eforturile şi progresele realizate în reducerea emisiilor de carbon în jurul lumii, spunând că temperatura medie a lumii va creşte cu peste 5 - 6 grade Celsius până la sfârşitul secolului.

"Suntem în criză de timp în prevenirea schimbărilor climatice catastrofale", a declarat marţi directorul executiv al Greenpeace International Kumi Naidoo pentru Bloomberg News. "Companiile care promovează şi guvernele care permit aceste ameninţări climatice masive ar trebui să le înlocuiască imediat cu energie din surse regenerabile."

Studiul a informat că Australia va creşte exporturile de cărbune la 408 milioane de tone pe an până în 2025, producând aproximativ 1.200 de milioane de tone de dioxid de carbon. Între timp, Statele Unite intenţionează să exporte aproximativ 190 de milioane de tone de cărbune pe an, producând aproximativ 420 milioane de tone de dioxid de carbon pe an.

Canada, Indonezia, Brazilia, Venezuela, Kazahstan, Irak şi statele din Asia Centrală vor creşte şi ele producţia de combustibili fosili în acelaşi interval de timp, a declarat grupul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură