Grecia respinge planul de control al zonei euro

Ministrul grec de finanţe a respins duminică cu fermitate o propunere germană, care ar permite ţărilor din zona euro să controleze bugetul ţării afectate din punct de vedere economic, o condiţie pentru obţinerea celui de-al doilea plan de salvare în valoare de 172 de miliarde de dolari.
Premierul grec Lucas Papademos după o întâlnire în Atena, 29 ianuarie 2012 (Angelos Tzortzinis / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
30.01.2012

Ministrul grec de finanţe a respins duminică cu fermitate o propunere germană, care ar permite ţărilor din zona euro să controleze bugetul ţării afectate din punct de vedere economic, o condiţie pentru obţinerea celui de-al doilea plan de salvare în valoare de 172 de miliarde de dolari.

"Poporul grec este pe deplin conştient de amploarea asistenţei pe care o primeşte ţara de la partenerii săi instituţionali din Europa", a relatat o declaraţie a ministrului de finanţe Evangelos Venizelos, care are şi funcţia de viceprim-ministru al ţării.

Venizelos a adăugat că sacrificiile poporului grec vor îndeplini "obligaţia istorică de a scoate Grecia din criza profundă fiscală, socială şi de dezvoltare, şi vor lua şi pune în aplicare decizii dure, dar necesare."

Şefii altor ţări din zona euro sunt îngrijoraţi de faptul că Grecia nu a ajuns suficient de departe în ultimul an şi jumătate pentru a reduce bugetul şi a implementa reformele structurale cu care a fost de acord.

Dar Venizelos a declarat că "identitatea naţională şi demnitatea" Greciei este în joc dacă ar permite controlul bugetului său de către zona euro, pentru a obţine pachetul de salvare. "Acest principiu fundamental se aplică în totalitate pentru ţările care trec prin perioade de criză şi de ajustare şi au nevoie de asistenţa partenerilor lor în beneficiul întregii Europe", susţine declaraţia.

Prim-ministrul Lukas Papademos s-a întâlnit duminică cu coaliţia tripartită de guvernare pentru a încerca să ajungă la un acord privind reformele structurale. După ce a ieşit de la întâlnire el a spus doar că partenerii se află pe "teren comun", fără a menţiona detalii suplimentare, a relatat ziarul Ekathimerini.

"Analizăm un acord cu partenerii noştri, astfel încât să putem reveni din nou pe teren ferm, astfel încât incertitudinea să se poată termina, astfel încât încrederea să poată fi restaurată şi economia să poată reveni la un curs de creştere economică şi creare de locuri de muncă", a fost citat Papademos.

Principalele puncte de blocaj pentru troică au fost cele legate de scăderea salariului minim pe economie şi reducerea pensiilor.

"Luptăm din greu împreună pentru a asigura poziţia ţării în Europa şi moneda euro, precum şi comunitatea ţărilor dezvoltate", a arătat Papademos.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor