Discuţiile privind datoria elenă s-au lovit de un obstacol
Discuţiile în legătură cu restructurarea unei părţi a datoriei publice masive a Greciei s-au confruntat marţi cu obstacole, când fondul Vega Asset Management a plecat de la negocieri, alimentând îndoielile în creştere legate de semnarea unui acord crucial de salvare, în acest an.
Vega Asset Management, cu sediul la Madrid, a demisionat din comitetul director care reprezintă creditori privaţi ce negociază o restructurare voluntară a obligaţiunilor greceşti de stat, au relatat două surse.
Ei au spus că dezacordul provine din diferenţele legate de cum să se efectueze un schimb voluntar de obligaţiuni, deşi nu s-au oferit mai multe detalii precise. Vega, singurul fond reprezentat în comitetul director, a refuzat să comenteze.
Ministrul grec de finanţe, Evangelos Venizelos, s-a arătat optimist faţă de discuţiile tensionate, spunând că este încrezător că negociatorii sunt aproape de un acord, dar bancherii care au urmărit discuţiile au afişat mult mai puţin optimism.
"Eu nu cred că se va ajunge la vreo înţelegere în acest an", a declarat un bancher senior care a urmărit discuţiile.
Timp de săptămâni, băncile şi fondurile au negociat cu guvernul asupra termenilor unui acord, prin care să se accepte o reducere nominală de 50% din proprietăţile lor faţă de obligaţiunile greceşti în schimbul unei combinaţii de numerar şi obligaţiuni noi.
Înţelegerea are drept scop reducerea datoriei Greciei cu 100 de miliarde de euro, permiţându-i să îşi scadă datoria până în 2020 de la 160% din produsul intern brut la 120%, o sumă încă uriaşă, dar mai uşor de gestionat.
Dar discuţiile s-au lovit de obstacole din cauza unei serii de condiţii care vor determina costul efectiv care urmează să fie impus băncilor, inclusiv un cupon de obligaţiuni noi, termene şi condiţiile de garantare.
În spatele detaliilor secrete, problema este un element esenţial într-un plan de salvare despre care oficialii speră că va putea preveni Grecia să între în nerespectarea obligaţiilor privind datoriile sale şi să declanşeze o situaţie de urgenţă mai largă, scăpată de sub control, care să ameninţe întreaga zonă euro.
Un termen limită major este programat pentru martie, când Grecia se confruntă cu o răscumpărare a obligaţiunilor de 14,5 miliarde de euro şi va avea nevoie de finanţare dacă vrea să îşi plătească obligaţiunile ajunse la termen.
Timp scurt de execuţie
Fiind presat de timp, Institutul Internaţional de Finanţe, un grup de lobby care coordonează discuţiile pentru bănci, a făcut presiuni pentru un acord rapid.
"IIF vrea o înţelegere cât mai curând posibil, nedorind ca negocierile să se tărăgăneze timp de mai multe săptămâni. Dar statul grec nu este gata încă să poarte discuţii substanţiale cu privire la rată şi scadenţe", a afirmat un bancher, care a urmărit discuţiile.
Printre problemele ce rămân a fi rezolvate sunt cuponul dobânzii şi scadenţa datoriei, care vor fi esenţiale pentru a stabili valoarea actualizată netă (VAN) a activelor, un element de măsură care estimează valoarea fluxului viitor de numerar al obligaţiunilor.
Băncile s-au plâns că Grecia vrea să impună condiţii ce vor produce o valoare actualizată netă de 25%, care este o ofertă mult prea mică după părerea lor.
Surse apropiate negocierilor susţin că Atena a propus un cupon de patru la sută la o scadenţă de 30 de ani pentru noile obligaţiuni care ar putea fi schimbate ca parte a unui schimb de datorii, în timp ce băncile fac presiuni pentru un cupon de opt la sută şi o scadenţă de 20 de ani.
Cu toate acestea, în timp ce problema VAN rămâne blocată, surse bancare au declarat că au existat progrese privind alte aspecte, inclusiv dacă garanţiile pentru creditorii din sectorul privat vor fi tratate în mod egal cu cele ale creditorilor din sectorul public.
Sursa a afirmat, de asemenea, că s-a stabilit ca noile obligaţiuni să nu fie reglementate sub incidenţa legislaţiei elene, ci în conformitate cu legislaţia engleză, care prevede aşa-numitele clauze de acţiune colectivă care permit ca termenii obligaţiunilor să fie schimbaţi după emitere.
O astfel de clauză ar putea fi vitală pentru asigurarea unui acord ce ar lega toţi creditorii de orice fel de termeni noi de plată.
În ciuda pesimismului exprimat de bancheri, oficialii de la Atena şi-au exprimat încrederea că va fi atins un acord, spunând că termenii iniţiali ai aşa-numitei implicări a sectorului privat (PSI) urmează a fi finalizaţi până la începutul lunii ianuarie.
Vorbind la o conferinţă din capitala greacă, Venizelos a declarat că s-ar putea ajunge la un acord în timp. "Eu cred că suntem aproape de un acord", a declarat el.