Puterile mondiale aprobă furnizarea de arme noului guvern libian
alte articole
Marile puteri, în cadrul unei întâlniri desfăşurate luni la Viena, au declarat că sunt pregătite să ridice un embargou ONU pentru arme aplicat noului guvern de unitate din Libia pentru a-l ajuta să îşi consolideze controlul asupra statului petrolier nord-african, care este cuprins de haos.
Occidentul şi vecinii Libiei speră că noul guvernul libian susţinut de ONU va fi capabil să alunge din ţară grupul jihadist Statul Islamic şi să împiedice migranţii să traverseze marea spre Europa.
“Problema principală este dacă Libia rămâne un loc unde terorismul, traficul de persoane şi instabilitatea continuă să se extindă sau dacă suntem capabili, împreună cu guvernul de unitate naţională, să refacem stabilitatea”, a declarat ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier.
Miniştrii de externe au susţinut într-un comunicat că sunt “pregătiţi să răspundă cererilor guvernului libian pentru pregătirea şi echiparea” forţelor guvernamentale.
Aprobarea planului, inclusiv de către toţi cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, oferă noului guvern libian o derogare de la un embargou pentru arme impus Libiei de către ONU în 2011. Ridicarea embargoului pentru arme nu se va aplica celorlalte grupuri înarmate din ţară.
Decizie riscantă
Puterile internaţionale, care îi îndeamnă pe libieni să îşi depăşească neînţelegerile, au declarat că vor susţine noul guvern, deşi, decizia de a ridica parţial embargoul asupra armelor este riscantă, conform Deutsche Welle.
Există temeri dacă noul guvern de unitate va fi capabil să ia măsuri pentru a se asigura că armele nu vor ajunge în mâinile extremiştilor şi a unui număr mare de miliţii.
Guvernul de unitate libian condus de Fayez al-Sarraj a pătruns în oraşul vestic Tripoli la sfârşitul lunii martie, încercând să aducă stabilitate în Libia, la cinci ani după ce rebelii susţinuţi de NATO l-au alungat de la putere pe dictatorul Moammer Gaddafi şi după ce ţara a plonjat în haos.
Noul guvern (GNA) deţine doar un control fragil într-un stat prăbuşit şi populat de grupuri înarmate rivale. GTA a asigurat sprijinul administraţiei din Tripoli, dar nu şi din partea Parlamentului rival din oraşul estic Tobruk.
Cele două administraţii rivale se luptă între ele de peste un an. Rivalitatea pentru putere a permis grupului jihadist Statul Islamic să preia controlul asupra unei zone din jurul oraşului de coastă Sirte. Agenţiile de spionaj occidentale estimează că grupul jihadist deţine în zonă peste 5.000 de luptători.
Europa este îngrijorată de faptul că Statul Islamic ar putea folosi oraşul Sirte, pe care îl controlează, pentru a lansa atacuri asupra continentului.
Secretarul de stat american John Kerry a declarat că, în timp ce SUA susţine înarmarea noului guvern, în ţară există un “echilibru delicat”.
Stabilizarea Libiei este cheia
Pentru a susţine noul guvern, puterile mondiale sunt, de asemenea, pregătite să furnizeze asistenţă umanitară şi economică.
“Stabilizarea Libiei este răspunsul cheie la riscurile pe care le înfruntăm şi pentru a stabiliza Libia avem nevoie de un guvern”, a declarat ministrul italian de Externe Paolo Gentiloni.
Occidentul a respins ideea trimiterii de forţe militare în Libia, dar Franţa şi Marea Britanie au trimis în ţara nord-africană consilieri.
În plus, SUA are la rândul ei forţe speciale în Libia, care participă la operaţiuni de colectare de informaţii şi care depun eforturi pentru a-şi consolida forţele aeriene şi capabilitatea dronelor americane în regiune, desfăşurând recent un atac aerian împotriva poziţiilor grupului Statul Islamic din aceasta ţară.