Granola de casă cu cereale expandate, nuci, sirop de arţar şi miere - o reţetă favorită

Pentru cei ce caută alternative sănătoase pentru micul dejun, vă sugerăm să încercaţi granola preparată acasă. Pe lângă faptul că se prepară rapid şi uşor, este gustoasă, aromată şi consistentă, fiind consumată cu plăcere atât de cei mici cât şi de adulţi.
Sabina Matyiku/ Maria Matyiku
19.05.2016

Reţeta de granola poate fi personalizată folosind diferite ingrediente aflate la îndemână sau în funcţie de preferinţă. De asemenea, se poate lua în drumeţii ca o alternativă la batoanele de granola, care sunt de obicei foarte dulci, sau de ce nu, poate fi un cadou plăcut oferit celor dragi.

Cei care iubesc pufarinii, vor aprecia în mod deosebit această reţetă care, pe lângă fulgi de ovăz, foloseşte ca ingrediente principale cereale expandate cum ar fi boabe de orez şi grâu de kamut, care are bobul mai mare decât grâul obişnuit. Spre deosebire de pufarini, granola preparată nu este dulce. Cantitatea de sirop de arţar şi miere folosite se balansează frumos şi dă un gust deosebit, mai ales în combinaţie cu nucile pralinate, scorţişoară şi vanilie. Opţional, se pot adăuga germeni de grâu pentru a mări valoarea nutritivă şi aportul de proteine.

Rezultă aproximativ 4 căni (940ml) de granola

Ingrediente:

3 căni (53g) de boabe de kamut expandate, fără adaos de sare,
1 cană (18g) de boabe de orez expandate, fără adaos de sare,
1 cană (83g) de fulgi de ovăz,
1 cană de nuci pecan tocate ( sau nuci obişnuite),
1/4 ceaşcă (25g) din germeni de grâu (opţional),
2 linguri (18g) de seminţe de susan,
2 linguri (21g) de seminţe de în,
1 linguriţă (5 ml) de scorţişoară măcinată,
1/4 cană (80g) de sirop de arţar sau alt îndulcitor,
2 linguri (22g) de unt topit sau ulei de măsline,
2 linguri (35g) de miere,
1 linguriţă (5 ml) vanilie ( sau un pliculeţ de vanilie),
1 albuş de ou dacă oul este mare sau 2 albuşuri de ou,dacă ouăle sunt mai mici

Modul de preparare:

Se încălzeşte cuptorul la 160C (325F) de grade.

Într-un castron mare, se combină toate ingredientele uscate. Castronul se lasă deoparte, pentru a se bate albuşul de ou.
Albuşul de ou se bate într-un bol de dimensiune medie, până când acesta devine spumos.

În castronul cu ingredientele uscate, se adaugă siropul de arţar, untul topit sau uleiul de măsline, mierea, vanilia şi se amestecă uşor până când se combină.

Se adaugă apoi pe rând câte puţin din albuşul de ou bătut până când amestecul de cereale este acoperit cu un strat uniform de albuş.

Amestecul se transferă într-o tavă de porţelan sau sticlă termorezistentă. Dimensiunea tăvii este de 22.5cm x 33cm (9 "x13"). Amestecul se împrăştie uniform, lăsând însă puţin mai mult amestec pe margini, unde obicei se coace mai repede.

Granola se dă la cuptor şi se coace, amestecând uşor la fiecare 10 minute, până când nucile sunt rumenite şi amestecul de cereale arată uscat atunci când se amestecă (aproximativ 45-50 minute). Boabele de cereale expandate nu vor fi crocante imediat ce sunt scoase din cuptor, dar vor deveni crocante pe măsură ce granola se răceşte.

Granola se lasă în tavă până când se răceşte complet. Odată ce s-a răcit, se depozitează într-un container etanş.

Granola se păstrează la temperatura camerei, aproximativ două săptămâni.

Sfaturi utile

Sugestii de servire

Unul din felurile preferate este servirea granolei cu iaurt simplu sau îndulcit cu puţin de sirop de arţar sau miere peste care se adaugă fructe proaspete. Verificaţi eticheta în cazul în care consumă iaurt cumpărat de la magazin. Iaurtul are o cantitate destul de mare de sodiu. Alegeţi iaurtul clasic, mai degrabă decât iaurtul scăzut de grăsimi.

La fel de bine se poate servi cu pure de mere, banane sau alte fructe, cu lapte, sau ca atare.

Variaţiuni

Puteţi adăuga fulgi de ovăz sau secară, seminţele sau nucile preferate şi puteţi sări peste cele care nu vă plac sau nu le aveţi la îndemână. În cazul în care doriţi să adăugaţi fructe uscate, acestea se adaugă după ce granola s-a răcit complet, înainte de a o transfera în recipientul etanş.

Varianta vegetariană

Alegeţi uleiul de măsline în locul untului şi înlocuiţi albuşul de ou cu miere sau cu un alt îndulcitor natural.


Reţeta este inspirată de pe blogul alickofsalt.com. Textul şi comentariile originale le găsiţi aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor