Goţiu, reacţie după ce Palada i-a "întins o mână": Sute de mii de români, afectaţi de imaginile violenţei

După ce l-a agresat în pauza unui talk-show de televiziune, sociologul Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, i-a propus lui Mihai Goţiu să participe împreună la o dezbatere despre rolul violenţei în viaţa publică. Cum răspunde vicepreşedintele Senatului acestei provocări?
Andrei Pricopie
08.10.2017

alte articole

Mihai Gotiu (Mihut Savu / Epoch Times)
Andrei Pricopie
08.10.2017

Senatorul USR Mihai Goţiu încă nu a decis dacă va accepta propunerea sociologului Mirel Palada, care nu demult l-a agresat în platoul unei televiziuni, de a participa împreună la o dezbatere despre rolul violenţei în viaţa publică.

"Mirel Palada mă invită (pe Facebook şi prin intermediul presei) să discutăm despre violenţă. Eu i-am transmis că am suportat o agresiune fizică peste care pot trece, dar sute de mii de cetăţeni români au fost afectaţi de imaginile violenţei transmise de televiziuni şi în mediul online şi vreau să cunosc şi punctul lor (al vostru) de vedere.

În plus, reamintesc că încă din primele zile, atât eu, cât şi colegii mei din USR am transmis mesajul că trebuie să mobilizăm energii importante pentru a condamna şi pentru a limita violenţa de orice fel în politică, în familie, în societate. Din păcate, am fost surprinşi de faptul că, în Parlament, reprezentanţii PSD şi ALDE s-au opus unei rezoluţii comune a tuturor partidelor care să condamne, fără echivoc, violenţa. Citiţi, vă rog, propunerea pe care mi-a transmis-o Mirel Palada şi răspunsul meu. Mă interesează foarte mult opinia voastră!", a scris Goţiu pe pagina sa de socializare.

Răspunsul lui Goţiu

Am citit acum mesajul d-nului Mirel Palada şi, cel mai probabil, voi avea nevoie de câteva zile pentru a reflecta mai temeinic asupra lui şi, mai ales, pentru a mă consulta cu cei care mi-au transmis diferite mesaje după agresiunea la care am fost supus. Eu am suportat o agresiune fizică, dar sute de mii de cetăţeni români au fost afectaţi de imaginile violenţei transmise de televiziuni şi în mediul online şi vreau să cunosc şi punctul lor de vedere. La cald, reamintesc că încă din primele zile, atât eu, cât şi colegii din USR am transmis mesajul că trebuie să mobilizăm energii importante pentru a condamna şi pentru a limita violenţa de orice fel în politică, în familie, în societate. Din păcate, am fost surprinşi de faptul că, în Parlament, reprezentanţii PSD şi ALDE s-au opus unei rezoluţii comune a tuturor partidelor care să condamne, fără echivoc, violenţa.

Nu-mi dau încă seama dacă d-nul Mirel Palada crede în mesajul pe care l-a transmis acum ori a acceptat să-l transmită doar pentru că asta i-au recomandat avocaţii având în vedere procesul pe care nu-l va putea evita. Dincolo, însă, de motivaţia d-nului Palada, o largă dezbatere în societate pentru combaterea violenţei este mai mult decât necesară şi consider că Parlamentul este locul de unde ar trebui să pornească. Cu atât mai mult cu cât avem deja în lucru proiecte de legi care îşi propun să limiteze violenţa.

În fine, dacă doreşte să-şi dovedească buna credinţă în acest demers, cred că d-nul Mirel Palada ar putea dona unor asociaţii care luptă împotriva violenţei o sumă pe care intenţionam să o solicit la proces, ca parte civilă vătămată. Îl las pe dânsul să aprecieze cuantumul sumei şi sunt convins că în astfel de asociaţii sunt experţi care cunosc mai bine decât mine şi decât dânsul cum să folosească acei bani pentru a obţine rezultatul dorit", a declarat Mihai Goţiu pentru Mediafax.

Propunerea lui Palada

"Încă din seara incidentului cu pricina am început să primesc mesaje din întregul spectru al emoţiilor umane. Multe mesaje. Multe feluri de mesaje. Unele de susţinere. Altele de o ticăloşie de neînchipuit (nu vreţi să ştiţi; fac şi astea parte din viaţă). Din fericire, am avut parte şi de mesaje raţionale, echilibrate, în care eram criticat cu argumente expuse corect. Însă cele mai multe mesaje, indiferent dacă de susţinere ori de admonestare, au fost pline de patimă, de agresivitate, fie că erau împotriva mea sau mă sprijineau. „Huoo, nemernicule, să mergi la puşcărie”. „Hai să ne măsurăm, smardoiule, să-ţi arăt eu ţie”. „Bravo, bine ai făcut, trebuia să-i dai mai tare, să nu se mai ridice, să-l rupi în bătaie.” „Doar atîta poţi? Trebuia mai mult. Doar 3-4 zile de îngrijiri?”.

Evident, niciunul din evenimentele preconizate de aceşti luptători curajoşi pe FB nu va avea loc. Un proces probabil că se va întîmpla, dar cred că e puţin probabil să se finalizeze cum îşi doresc ei. Iar în ceea ce priveşte îndemnul la bătaia mai zdravănă, îl repudiez din start fie şi pentru simplul fapt (dar nu doar de aceea) că vine din partea unora care vor să lupte prin reprezentant. Zilele astea am învăţat multe lucruri. Şi de bine, şi de rău. Unul din ele – îl ştiam deja, dar tot timpul redescoperim lucrurile evidente – este că agresiunea naşte agresiune. Fie ea verbală, fie fizică. Şi, ca să-l parafrazez pe d-nul Vlad Ştefan, „o cauză justă nu justifică agresiunea fizică sau verbală, la fel după cum frumuseţea nu justifică prostituţia”.

După o perioadă în care am ales să nu discut subiectul, consider că e cazul să răspund, căci ştiu că aveţi nevoie de răspunsuri. Voi răspunde prin a vă propune să încercăm să ieşim din acest cerc karmic şi să vedem cum putem extrage o picătură de bine dintr-o baltă de rău. Vă propun o dezbatere publică privind rolul violenţei în viaţa publică. Violenţa fizică. Violenţa verbală. Violenţa simbolică. Violenţa de idei. Şi unii, şi alţii. Şi Palada, şi Goţiu. Şi pesediştii, şi anti-pesediştii. Şi politicienii, şi votanţii. Şi cei care merg la talk-showuri, şi telespectatorii.

Dle Goţiu, vă întind o mână adversă şi vă propun ca, după ce ne strîngem mîna, să ne aşezăm la masă împreună şi să invităm şi pe alţii să se aşeze la masă cu noi. Vă întind o mînă pe care nu ştiu dacă o veţi accepta sau nu, dar pe care sper că o veţi accepta pentru a arăta că atingerea adversarului se poate face şi altfel decât pentru a lovi verbal sau fizic. Întind această mână, pentru că, astfel după cum corect spunea d-nul Daniel P. Funeriu, întreaga societate să aibă un câştig. Să învăţăm din greşeli. Mai ales vă întind această mână şi această propunere de discuţie pentru a ajuta măcar şi un pic la schimbarea discursului şi comportamentului public, îndeosebi în zona patimii politice. Pentru a demobiliza armatele furioase, dornice de sînge virtual ori – din păcate – uneori şi de sînge real. Pentru bună cuviinţă în spaţiul public.

Da, ştiu, o să mă acuzaţi că nu eu sînt cel care trebuie să vorbesc despre buna cuviinţă. Ba chiar eu sînt cel care trebuie să vorbesc. Pentru o presă responsabilă şi profesionistă cu angajaţi bine pregătiţi profesional, care nu caută doar ratingul cu orice preţ. Avem multe de discutat, d-nule Goţiu. Este evident că suntem adversari ideologici. Pentru o vreme scurtă, am fost chiar şi adversari fizici. Cu voia sau fără voia noastră, am fost transformaţi simbolic în avataruri ale luptei politice, ale patimii celor două tabere care se tot zbat în minţile românilor. Propunerea pe care v-o fac poate fi un început al normalităţii de expresie în spaţiul public. Vă întind această mînă, ca la rugby, după ce doi adversari se tăvălesc mai mult decît permite regulamentul. O strîngeţi sau nu. Depinde de Dvs. Sper să o strîngeţi. Şi da, vom rămîne în continuare adversari ideologici."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor