Google s-ar întoarce în China. Alphabet infirmă
alte articole
Gigantul Google intenţionează să lanseze o versiune a motorului său de căutare în China, care va bloca unele website-uri şi termeni de căutare, au afirmat două surse, acţiune ce ar putea marca revenirea companiei pe o piaţă pe care a abandonat-o în urmă cu 8 ani din cauza temerilor legate de cenzura impusă de Partidul Comunist Chinez.
Propunerea are loc după ce Beijingul şi-a intensificat monitorizarea asupra afacerilor care implică companii hi-tech americane, inclusiv Facebook Inc, Apple Inc şi Qualcomm Inc, pe fondul amplificării tensiunilor comerciale dintre Beijing şi Washington, potrivit Reuters.
Google, care s-a retras de pe piaţa chineză a motoarelor de căutare pe Internet în 2010, a căutat în mod activ să găsească modalităţi să revină pe această piaţă, unde produsele sale sunt blocate de agenţiile de reglementare ale statului comunist.
The Intercept a discutat miercuri despre planurile Google în China, citând documente interne ale gigantului hi-tech şi oameni familiari cu acestea.
Proiectul are numele de cod “Dragonfly” şi a fost în derulare încă din primăvara anului trecut, a precizat The Intercept.
Progresele privind proiectul s-au intensificat după o întâlnire ce a avut loc în decembrie 2017 între directorul general al Google, Sundar Pichai, şi un oficial de rang înalt al guvernului comunist chinez, a adăugat publicaţia.
Termenii de căutare privind drepturile omului, democraţie, religie şi proteste paşnice se vor număra printre cuvintele incluse pe lista neagră a noului motor de căutare Google pentru China, lucru despre care The Intercept a precizat că a fost deja prezentat guvernului chinez.
Versiunea finală ar putea fi lansată în următoarele 6 până la 9 luni, în funcţie de aprobarea primită de la tovarăşii din Beijing, a adăugat The Intercept.
Totuşi, publicaţia chineză de stat Securities Times a susţinut că rapoartele privind revenirea motorului de căutare al Google în China nu sunt reale, citând informaţii furnizate de “departamente relevante”.
Dar un angajat Google familiar cu versiunea cenzurată a motorului de căutare a confirmat pentru Reuters că proiectul este viabil şi real.
Pe forumul intern de mesaje al Google, angajatul a scris: “În opinia mea, [motorul de căutare respectiv] este la fel de rău cum” arată informaţiile dezvăluite.
Angajatul, care a refuzat să-şi dezvăluie numele, a afirmat că a văzut documente despre proiect şi că mulţi directori ai companiei, inclusiv la nivelul de vicepreşedinte, au informaţii despre acesta. El a adăugat că s-a transferat din unitatea sa pentru a evita să fie implicat.
Separat, un oficial chinez la curent cu aceste planuri, a declarat că Google s-a aflat în contact cu autorităţile Administraţiei Chineze pentru Spaţiul Cibernetic (ACSC) în legătură cu un program de căutare modificat.
Oficialul, care şi-a păstrat anonimatul, a mai precizat că proiectul nu are în prezent aprobarea autorităţilor chineze şi că este “foarte improbabil” ca un astfel de proiect să fie făcut disponibil în acest an.
Cu o zi mai devreme, gigantul american a refuzat la rândul său să comenteze detaliile menţionate în articolul publicat de The Intercept, dar a susţinut că a lansat o serie de aplicaţii mobile în China şi lucrează cu dezvoltatorii locali ca parte a menţinerii prezenţei sale în acea ţară.
Totuşi, ştirea a afectat acţiunile listate în SUA ale companiei chineze Baidu, care domină piaţa motoarelor de căutare a Chinei. Acţiunile Baidu au scăzut miercuri cu 7,7%, deşi compania a postat rezultate trimestriale mult mai bune decât aşteptările iniţiale.
Principala platformă de căutare a Google este blocată în China, împreună cu platforma video youtube, dar a încercat să găsească noi căi de acces în ţara asiatică, unde libertatea de exprimare şi fluxul de informaţii este controlat cu o mână de fier de Partidul Comunist Chinez.