Google s-ar întoarce în China. Alphabet infirmă

(Getty Images)

Gigantul Google intenţionează să lanseze o versiune a motorului său de căutare în China, care va bloca unele website-uri şi termeni de căutare, au afirmat două surse, acţiune ce ar putea marca revenirea companiei pe o piaţă pe care a abandonat-o în urmă cu 8 ani din cauza temerilor legate de cenzura impusă de Partidul Comunist Chinez.

Propunerea are loc după ce Beijingul şi-a intensificat monitorizarea asupra afacerilor care implică companii hi-tech americane, inclusiv Facebook Inc, Apple Inc şi Qualcomm Inc, pe fondul amplificării tensiunilor comerciale dintre Beijing şi Washington, potrivit Reuters.

Google, care s-a retras de pe piaţa chineză a motoarelor de căutare pe Internet în 2010, a căutat în mod activ să găsească modalităţi să revină pe această piaţă, unde produsele sale sunt blocate de agenţiile de reglementare ale statului comunist.

The Intercept a discutat miercuri despre planurile Google în China, citând documente interne ale gigantului hi-tech şi oameni familiari cu acestea.

Proiectul are numele de cod “Dragonfly” şi a fost în derulare încă din primăvara anului trecut, a precizat The Intercept.

Progresele privind proiectul s-au intensificat după o întâlnire ce a avut loc în decembrie 2017 între directorul general al Google, Sundar Pichai, şi un oficial de rang înalt al guvernului comunist chinez, a adăugat publicaţia.

Termenii de căutare privind drepturile omului, democraţie, religie şi proteste paşnice se vor număra printre cuvintele incluse pe lista neagră a noului motor de căutare Google pentru China, lucru despre care The Intercept a precizat că a fost deja prezentat guvernului chinez.

Versiunea finală ar putea fi lansată în următoarele 6 până la 9 luni, în funcţie de aprobarea primită de la tovarăşii din Beijing, a adăugat The Intercept.

Totuşi, publicaţia chineză de stat Securities Times a susţinut că rapoartele privind revenirea motorului de căutare al Google în China nu sunt reale, citând informaţii furnizate de “departamente relevante”.

Dar un angajat Google familiar cu versiunea cenzurată a motorului de căutare a confirmat pentru Reuters că proiectul este viabil şi real.

Pe forumul intern de mesaje al Google, angajatul a scris: “În opinia mea, [motorul de căutare respectiv] este la fel de rău cum” arată informaţiile dezvăluite.

Angajatul, care a refuzat să-şi dezvăluie numele, a afirmat că a văzut documente despre proiect şi că mulţi directori ai companiei, inclusiv la nivelul de vicepreşedinte, au informaţii despre acesta. El a adăugat că s-a transferat din unitatea sa pentru a evita să fie implicat.

Separat, un oficial chinez la curent cu aceste planuri, a declarat că Google s-a aflat în contact cu autorităţile Administraţiei Chineze pentru Spaţiul Cibernetic (ACSC) în legătură cu un program de căutare modificat.

Oficialul, care şi-a păstrat anonimatul, a mai precizat că proiectul nu are în prezent aprobarea autorităţilor chineze şi că este “foarte improbabil” ca un astfel de proiect să fie făcut disponibil în acest an.

Cu o zi mai devreme, gigantul american a refuzat la rândul său să comenteze detaliile menţionate în articolul publicat de The Intercept, dar a susţinut că a lansat o serie de aplicaţii mobile în China şi lucrează cu dezvoltatorii locali ca parte a menţinerii prezenţei sale în acea ţară.

Totuşi, ştirea a afectat acţiunile listate în SUA ale companiei chineze Baidu, care domină piaţa motoarelor de căutare a Chinei. Acţiunile Baidu au scăzut miercuri cu 7,7%, deşi compania a postat rezultate trimestriale mult mai bune decât aşteptările iniţiale.

Principala platformă de căutare a Google este blocată în China, împreună cu platforma video youtube, dar a încercat să găsească noi căi de acces în ţara asiatică, unde libertatea de exprimare şi fluxul de informaţii este controlat cu o mână de fier de Partidul Comunist Chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură